‘Bijna twee op drie heeft vandaag al een zero trust-beveiligingsmodel’

cybersecurity

In een onderzoek door Okta blijkt dat alle sectoren belangrijke stappen zetten richting een zero trust-beveilingsmodel.

In een wereldwijd onderzoek bij 860 besluitvormers blijkt dat bijna twee op drie (61%) van alle organisaties nu al een zero trust-beveiligingsmodel actief heeft. Bovendien is 28 procent van plan zero trust te implementeren binnen de komende 6-12 maanden.

Die cijfers zijn in stijgende lijn. In 2021 had nog maar minder dan één op de vier organisaties een zero trust-aanpak. In 2022 steeg dat aantal naar meer dan de helft.

Het onderzoek van dit jaar toont een duidelijke toewijding in alle sectoren. De financiële sector loopt voorop in de adoptie van Zero Trust; 71 procent van de ondervraagde financiële organisaties heeft op dit moment al een aanpak gedefinieerd. Voor softwarebedrijven is dit 68 procent, en publieke- en zorgorganisaties volgen met respectievelijk 58 procent en 47 procent.

Stijging van budgetten

In een tijdperk waarin macro-economische factoren in alle regio’s en bedrijfstakken sterk inzetten op kostenbesparing, lijken de budgetten voor zero trust vrijwel onaantastbaar. Voor de overgrote meerderheid van de onderzochte bedrijven zijn deze budgetten zelfs gestegen in de afgelopen 12-18 maanden. Wereldwijd hebben bijna twee op drie (60%) van de organisaties een stijging tot 24% in hun budgetten gezien sinds vorig jaar. Bij één op de vijf is het budget zelfs meer gestegen.

Op de vraag om de top drie van de beveiligingsrisico’s voor hun organisaties te rangschikken, was ‘mensen’ dit jaar voor 38 procent van de respondenten de absolute nummer één. ‘netwerk’ en ‘data’ kwamen op een verre tweede en derde plaats. Volgens Okta zijn mensen altijd een topprioriteit geweest, maar dit jaar is het een ongebruikelijke uitschieter. Daaruit trekt het bedrijf de conclusie dat er steeds meer begrip is voor de kritieke functie van identiteit in een zero trust-aanpak.

Ondertussen heeft Okta zelf heel wat katten te geselen. Eerder deze week raakte bekend dat klantgegevens zichtbaar waren voor hackers. Onder andere 1Password is een van de slachtoffers met een belangrijk veiligheidsincident.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home