Datacenterbedrijf LCL gaat de opwarming van de aarde tegen

global warming

Datacenterbedrijf LCL heeft zich aangesloten bij het Science Based Targets initiative (SBTi) om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5°C. Daarvoor wil het de uitstoot van broeikasgassen van zijn datacenters verminderen.

Om een steentje bij te dragen aan het klimaat, zet datacenterspecialist LCL in op het vergroenen van zijn datacenters. Het bedrijf heeft zich geregistreerd voor de meest ambitieuze doelstelling van het SBTi: de opwarming van de aarde beperken tot 1,5°C. LCL is daarmee het eerste Belgische datacenterbedrijf dat zich aansluit.

Realiseerbare doelen

In januari schreef LCL zich reeds in voor het Klimaatneutraal Datacenterpact, wat ervoor wil zorgen dat alle datacenters in Europa tegen 2030 klimaatneutraal zijn. LCL doet er nu dus nog een schepje bovenop, maar niet met de natte vinger. Het schakelde studiebureau Encon in voor de juiste berekeningen en het opstellen van realiseerbare doelen.

Iedereen duurzaam

“Duurzaamheid is evengoed welzijn op het werk en een veilige omgeving creëren voor iedereen die bij LCL werkt en komt, als bestuderen hoe je op alle mogelijke vlakken meer sustainable kan werken”, geeft Laurens van Reijen, Managing Director bij LCL, aan. “Deze initiatieven komen ook onze klanten ten goede, aangezien hun servers en telecominfrastructuur bij ons gehoused worden. We helpen met deze nieuwe, ambitieuze stap dus ook onze klanten om duurzamer te werken.”

lees ook

Nieuwe tool Google cloud helpt je groene datacenters kiezen

Hoe pakt LCL het aan?

Datacenters zijn dan ook grote stroomverbruikers. Van Reijen laat weten dat maar liefst 2,7 procent van het stroomverbruik wereldwijd aan de sector wordt toegeschreven. Het bedrijf voelt zich dus verplicht om na te denken over hoe het beter kan én verlaagt op die manier ook zijn operationele kost.

LCL is onder andere van plan om zijn dieselgeneratoren onder de loep te nemen, die er als back-up zijn voor als de stroom uitvalt. Van Reijen stelt zich de vraag of het in de toekomst mogelijk is deze op waterstof te voorzien, al zijn die een pak duurder. Verder heeft het bedrijf nog de ambitie om zijn zonnepanelenpark van 1 megawatt met 300 kilowatt uit te breiden.

Voor eigen portemonnee

De datacenterspecialist laat weten dat het geen prijsstijgingen zal doorvoeren voor zijn ambities. “Tijdens deze pandemie zijn we blijven groeien en dat geeft ruimte om zulke initiatieven te nemen. We groeien tien procent per jaar, dus ik ga er van uit dat we die meerkost kunnen opvangen door onze extra groei”, voegt van Reijen er nog aan toe.

lees ook

Binnenkort geen Bitcoin meer in Europa door klimaatimpact?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home