Coronacrisis duwt waarde cryptomunten omhoog

bitcoin

Bitcoin en andere cryptomunten vinden opnieuw momentum. Investeerders lijken massaal naar de digitale munten te kijken als veilig beleggingsalternatief nu de traditionele financiële markten het moeilijk hebben.

De waarde van Bitcoin ervaart de laatste dagen opnieuw een felle stijging. Die stijging weerspiegelt zich ook in andere cryptomunten. Nu de financiële markten kreunen onder de impact van de coronacrisis, lijkt cryptocurrency voor sommigen opnieuw een valabel alternatief. Toch is er niets veranderd sinds de vorige pieken van de munt: de waarde ervan is nog steeds gebaseerd op niets anders dan schaarste: in contrast met andere beleggingen valt er geen inherente waarde te koppelen aan het gros van de cryptomunten.

De koers van Bitcoin de afgelopen week (via Coinmarketcap)

Coindesk merkt op dat zowat alle munten behalve de dollar dezer dagen kelderen in waarde. Economische maatregelen van centrale banken om de impact van de pandemie te beperken, zullen de inflatie in de hand werken. Met die realiteit in het achterhoofd is Bitcoin voor sommigen een interessant alternatief. Een totaal gebrek aan regulering betekent immers ook dat waarde van de munt niet onderhevig is aan maatregelen van overheden en banken.

Grillen

De cryptocurrencykoers blijft wel onderhevig aan de grillen van beleggers, meer nog dan op een traditionele beurs. Bovendien zijn de munten niet vrij van manipulatie: grote beleggers halen de koers soms kunstmatig naar omhoog om vervolgens grote hoeveelheden te verkopen en zo winst voor zichzelf te genereren.

Lees ook: Bitcoin piekt door verkeerd begrepen speech Chinese president

Zoals steeds staat de koers van Bitcoin en consorten bovendien los van de beloftes van blockchaintechnologie. We analyseerden eerder al het potentieel van die technologie, die weliswaar aan de basis ligt van de digitale munten maar verre van de beste implementatie ervan is. Bitcoin lijkt nu een veilige haven voor beleggers, maar dat is ook maar zo tot de volgende onvoorspelbare crash zich voordoet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home