Chipafdeling Samsung lijdt zware verliezen

samsung

De gouden periode lijkt voorbij voor Samsung DS, de divisie die de productie van chips overziet. De Galaxy S23 lijkt dan wel weer een groot succes te zijn.

Samsung heeft de financiële resultaten voor het eerste kwartaal van 2023 bekend gemaakt. Met een omzet van 63,75 biljoen Zuid-Koreaanse won (omgerekend 43,2 miljard euro) en een operationele winst van 640 miljard won (434 miljoen euro) blijven de cijfers onder de verwachtingen. Het zorgenkindje dit kwartaal bleek de chipafdeling te zijn. Samsung DS, de divisie die instaat voor de ontwikkelaars van display- en chiptechnologie, sloot het kwartaal af met een nettoverlies van drie miljard euro.

De neerwaartse trend was al een tijdje aan de gang. Aan het einde van 2022 was de chipafdeling nog net goed voor zwarte cijfers. Eerdere deze maand schreven we al dat Samsung de chipproductie fors had ingeperkt dit kwartaal. Helemaal anders was de situatie exact een jaar geleden. Toen zorgde de chipbusiness er bijna eigenhandig voor zorgde dat Samsung een van zijn beste winterkwartalen ooit beleefde.

Nu dreigt Samsung ook nog eens mee te worden gezogen in de chipoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol is deze week op bezoek in Washington, dat een oproep had geplaatst aan Samsung en SK Hynix om niet verkoop in China niet op te drijven als Peking een van tegen Micron zou invoeren. Desondanks blijft het bedrijf wel optimistisch en verwacht het een herstel van de winsten uit de verkoop van chiptechnologie, zegt een woordvoerder aan Reuters.

S23 gaat vlot over de toonbanken

Het is lang niet allemaal kommer en kwel, want de mobiele divisie van Samsung heeft wel sterke resultaten kunnen voorleggen. Hoewel de vraag naar smartphones nog niet terug op het peil van de grote dagen zit, is de markt voor vlaggenschiptoestellen wel aan het doorgroeien. De in februari aangekondigde Galaxy S23-reeks wordt dan ook goed verkocht, met de duurste Galaxy S23 Ultra voorop.

lees ook

Samsung Galaxy S23 review: klein maar toch heel fijn

Terecht, concludeerden we in onze uitgebreide review. In de zomer zal Samsung de nieuwste generatie vouwbare smartphones lanceren, waarvan het uiteraard hoopt dat die even vlot zullen verkopen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home