Chinese flash-maker wil dat fabrikanten hun chipmachines terugkopen

Het Chinese YMTC heeft geavanceerde machines gekocht om NAND-flash te maken waar het omwille van sancties niets meer mee kan aanvangen. Het wil dat de fabrikanten de toestellen terugkoopt.

Het Chinese bedrijf YMTC maakte geavanceerde 3D NAND voor SSD’s. Dergelijke geheugenchips zijn complex en vereisen geavanceerde apparatuur. Daar heeft YMTC sinds kort geen toegang meer toe. De VS legden export naar de flash-maker aan banden waardoor Amerikaanse bedrijven en bedrijven die gebruik maken van Amerikaanse technologie geen producten, software of diensten meer mogen leveren aan YMTC.

Geen ondersteuning

Daardoor zit YMTC in de problemen. Het bedrijf kocht voor de sancties al enkele complexe machines voor zijn fabrieken, maar zonder de nodige ondersteuning van de fabrikanten daarvan lijkt het onhoudbaar om die te blijven gebruiken. Daarom vraagt Chen Nanxiang, de baas van het bedrijf, nu aan de producenten van de machines om die terug te kopen.

Die vraag kan eventueel op bijval rekenen, aangezien er een tekort aan machines is in de markt. Het is niet duidelijk in welke mate zo’n transactie past binnen de sancties. YMTC kan in ieder geval zelf geen nieuwe machines meer kopen, waardoor de Chinese 3D NAND-productie op de helling staat. Het is erg onwaarschijnlijk dat het bedrijf in de toekomst nog geavanceerd geheugen kan maken voor bijvoorbeeld PCIe 5.0-SSD’s.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home