Chinees president Xi houdt van blockchain, haat cryptomunten

china xi jinping

In een speech laat president Xi Jinping weten dat China zwaar investeert in blockchain en cryptomunten liever ziet verdwijnen. Hij claimt dat er een nieuwe generatie aan technologieën voor de deur staan die de globale economische structuur kunnen veranderen.

Chinees president Xi Jinping heeft zich in een debat gemengd rond cryptomunten en blockchain. Eind mei sprak hij in een speech over een nieuwe generatie van technologieën en somt elementen op zoals artificiële intelligentie, kwantuminformatie, mobiele connecties, internet of things en blockchain.

Cryptomunten

President Xi sprak op de Chinese Academy of Sciences en de Chinese Academy of Engineering over de acceleratie van baanbrekende applicaties. Sinds de start van de 21ste eeuw genieten de wereldwijde wetenschap en technologische innovaties een ongeziene periode van intense activiteit volgens hem. “Een nieuwe ronde op vlak van wetenschappelijke en industriële revoluties timmeren aan een nieuwe, globale innovatiekaart en veranderen de globale economische structuur.”

Ondanks het belang aan technologische innovaties staat president Xi lijnrecht tegen cryptomunten.

Ondanks het belang aan technologische innovaties staat president Xi lijnrecht tegen cryptomunten. Nochtans domineren de Chinese miners bitcoin. China vindt bitcoin maar niets omdat het anonimiteit in de hand werkt. Het zorgt volgens hem voor belastingsontduiking, geeft drugsdealers vrij spel en zorgt voor gokken.

Verder heeft het er alles aan gedaan de afgelopen vijf jaar om de munt te stoppen in China. De People’s Bank of China (PBoC) is sinds 2013 gestart met het reguleren van bitcoin. Sinds begin 2017 kunnen er geen bitcoins meer worden geconverteerd naar Chinees geld en eind 2017 heeft het landelijke Chinese exchanges van cryptomunten verloochend.

Blockchain

Ondanks dat China cryptomunten haat, omarmt het massaal blockchain. De grootmacht wil innoveren in gebieden waar het voorsprong kan nemen op de rest. Blockchain hoort hierin thuis, ook al is het nog niet helemaal duidelijk waar China deze technologie wil integreren. Mogelijk zou het initieel kunnen gaan over supply chain, medische gegevens, voedselveiligheid en financiële transacties.

China wil innoveren in gebieden waar het voorsprong kan nemen op de rest.

President Xi Jinping zet hoog in op blockchain omdat het dan kan meekijken op transactioneel niveau. Er kan niet met een blockchain worden geknoeid, wat China potentieel meer macht kan geven om de inwoners te beschermen voor al het ‘slechts’ uit de buitenwereld.

Digitale munt

Tot slot werkt China volgens Axios aan een ‘Central Bank Digital Currency’. Het wil hiermee de cashless trend stimuleren en traditioneel geld verder weg drukken. Bovendien geeft het de PBoC een extra troef: elke transactie is traceerbaar. Door een eigen digitale munt te introduceren, hoeft China zijn gegevens niet meer met derde partijen te delen. Dat speelt niet toevallig in de hand van de overheid.

Eerder dit jaar spraken we met Lydia Lee, Chief Strategist bij Weber Shandwick. Ze woont al 15 jaar in China en heeft op Chinees grondgebied ervaring opgebouwd rond marketing, multiculturele communicatie en crisis management. In het interview krijgen we een blik op Chinese spitstechnologie en hoe buitenlandse IT-bedrijven zich daar moeten aanpassen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home