Capgemini en Schneider Electric halen Dow Jones Sustainability Index

ecotips groei

Dow Jones en S&P publiceren hun prestigieuze sustainability index. Die bevat in theorie enkel bedrijven met erg hoge ESG-scores in hun veld. Schneider Electric en Capgemini halen dit jaar de lijst.

Capgemini en Schneider Electric halen de Dow Jones Sustainability Index (DJSI). Dat is een in theorie prestigieuze index waartoe enkel bedrijven behoren met een hoge ESG (Environmental, Social en Governance)-score. De ESG-score is een objectieve maatstaaf voor de duurzaamheid van een onderneming. In de index verzamelt S&P de top tien procent van de S&P Broad Market Index.

De DJSI geeft investeerders een betrouwbare en objectieve lijst van duurzame ondernemingen. Wie in de index terecht komt, kan bovendien uitpakken met een soort keurlabel dat ESG-inspanningen valideert.

Tech in de DJSI

Technologieconsulting-gigant Capgemini is een nieuwe toevoeging aan de index voor dit jaar. Ook Schneider Electric, dat zich in (slimme) elektrische oplossingen specialiseert en onder andere de back-end voor stroomvoorziening in datacenters voorziet, mag zich op de borst kloppen.

Capgemini kan uitpakken met een ESG-score van 80. Op het vlak van milieu scoort het bedrijf erg goed (93 vs 27 als gemiddelde in de sector), sociaal haalt het bedrijf 80 en op het vlak van governance 74. Schneider Electric doet het nog beter, met een totale score van 89 (92 voor milieu, 87 voor social en 88 voor governance).

“Duurzaamheid is één van de grote prioriteiten van Capgemini”, zegt Kris Poté, woordvoerder van Capgemini Belgium in een reactie aan ITdaily. “In België hebben we beslist om het volledige wagenpark te elektrificeren, hebben we geïnvesteerd in een voltijdse CSR verantwoordelijke en gaan we volgend jaar verhuizen naar een nieuw kantoor dat beantwoordt aan de meest recente duurzaamheidsvoorwaarden. Dit alles heeft uiteraard een grote impact op het verminderen van onze CO2-uitstoot.”

Duurzaamheid staat centraal in de missie van Schneider Electric, aldus David Orgaz, CEO Schneider Electric BeNe: “We onderscheiden ons in onze duurzaamheidsstrategie door aan beide kanten van de vergelijking te spelen; het goede voorbeeld geven in ons eigen ecosysteem en deel uitmaken van de oplossing voor onze klanten.”

De DSJI bevat verschillende techbedrijven zoals Cisco, Ricoh, Signify, LG en SAP. Misschien leuk om weten ter vergelijking: Microsoft heeft een ESG-score van 58, Amazon strandt weinig verrassend op een abominabele 22. Op het domein sociaal haalt Amazon amper 15 punten. Het bestaan van de index toont aan hoe duurzaamheid een steeds belangrijkere factor wordt voor wie geld wil ophalen via de beurs. Eerder onderzoek toonde bovendien aan dat bedrijven met hoge ESG-scores ook financieel beter presteren op lange termijn.

Geen naakt, wel olie

Toch maken we ons enkele bedenkingen. Zo is er nog een andere nieuwkomer die samen met Capgemini en Schneider Electric de index binnenglipt: TotalEnergies. Als bedrijf zelf zou TotalEnergies het goed doen, dat het bedrijf fossiele brandstoffen oppompt en verkoopt is daar niet aan de orde. De DJSI sluit bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen niet uit. Kies je er als investeerder voor om je centen enkel voor duurzame bedrijven te laten werken via de DJSI, dan houd je best rekening met die toch wel lijvige kanttekening. Wie bang is van tepels kan wel op twee oren slapen: bedrijven met banden met de porno-industrie hebben geen plaats op de lijst. Dat zou pervers zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home