Canadese cryptobeurs speelt 166 miljoen euro kwijt

bitcoin

Klanten van de Canadese cryptcurrency-beurs QuadrigaCX zijn het equivalent aan 166 miljoen euro aan geld kwijt. De eigenaar van de beurs is onverwachts overleden, en neemt een essentieel wachtwoord mee naar zijn graf.

De Canadese cryptobeurs QuadrigaCX heeft het faillissement aangevraagd. De beurs heeft geldproblemen, en kan zijn klanten niet meer uitbetalen. Concreet zou ter waarde van 250 miljoen Canadese dollar aan cryptomunten verloren zijn gegaan. Voor één keer ligt er geen hack aan de basis, al is de uitkomst dezelfde.

Cold wallet

Net om klanten te vrijwaren van hackers werd een groot deel van de liquiditeit van QuadrigaCX bewaard op een cold wallet. Dat is een digitale portemonnee die niet online op een pc maar offline op een versleutelde USB-stick wordt bewaard. QuadrigaCX verhandelde Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Litecoin en Ether. Een klein deel van de cryptomunten werd in een hot wallet bewaard, maar het merendeel dat niet nodig was voor onmiddellijke transacties werd naar de stick verplaatst.

De verantwoordelijkheid voor het management van de geldstroom lag uitsluitend bij de oprichter en CEO van de beurs: Gerald Cotten. Cotten overleed echter eind vorig jaar aan de ziekte van Crohn in India, aldus Coindesk. De man zou de enige zijn geweest die toegang had tot de cold wallet, en hij liet het na om een regeling te treffen voor het geval van zijn overleiden. De laptop van Cotten is in het bezit van zijn vrouw en specialisten werken naarstig aan de ontgrendeling ervan, maar de voormalige CEO heeft zijn toestel versleuteld en niemand kent het wachtwoord. De kans op succes is dan ook erg klein.

Afhaalproblemen

Ook voor het overlijden van Cotton werd QuadrigaCX geplaagd door problemen. Betaalpartner Billerfy heeft bijvoorbeeld last met het vinden van banken die betalingen willen verwerken, waardoor cryptomunten afhalen een moeilijke zaak was. Eind januari deed de beurs officieel de boeken toe. Het is nu de bedoeling om het platform waarop QuadrigaCX draait te verkopen aan derden in een poging zo voldoende geld uit de brand te slepen om investeerders terug te betalen.

 

Gerelateerd: Wall Street stopt Bitcoin-dromen in de koelkast

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home