Brussel wil EU fintech naar zich toe trekken met nieuw wetsvoorstel

De Europese Unie wil zichzelf promoten als een aantrekkelijke plaats voor start-ups door nieuwe regels rond crowdfunding goed te keuren. Er ligt een wetsvoorstel klaar waar crowdfundplatformen over heel Europa toegang krijgen tot klanten. Nu moeten start-ups naar de nationale regels luisteren, wat nefast is voor hun ontwikkeling.

Crowdfunding maakt het mogelijk voor start-ups om kleine sommen geld van vele individuen te omarmen als alternatief voor een banklening. Die laatste is nog steeds het standaard startpunt voor heel wat kleine en middelgrote bedrijven.

EU-licentie

Valdis Dembrovskis, commissaris van financiële diensten: “Een algemene EU-licentie voor crowdfunding zou ervoor moeten zorgen dat crowdfundplatformen kunnen opschalen in Europa. Het doel is dat bedrijven en ondernemers hun ideeën over een bredere basis van financiers kunnen pitchen.”

Investeerders zien in deze regeling extra voordelen. Een legaal framework betekent dat ze ook dat er een bepaalde investeerdersbescherming van toepassing is.

Brexit

Groot-Brittannië verlaat volgend jaar de EU, waardoor Brussel in pole position zit bij heel wat fintech-bedrijven als aantrekkelijke thuisbasis. Zonder een goed handelsverdrag kunnen GB-gebaseerde fintech-bedrijven geen EU-klanten meer bedienen. Tot nu toe is er geen EU-wetgeving rond crowdfunding waardoor bedrijven afhankelijk zijn van nationale wetgevingen. Dat maakt het kostelijk voor bedrijven om in meer dan één land actief te zijn.

Het wetsvoorstel bevat een optioneel, pan-Europees voorstel waar crowdfundplatformen die over heel Europa willen opereren een ‘paspoort’-licentie kunen verkrijgen van de European Securities and Markets Authority. Zo moet een platform maar conform zijn met één set van regels wanneer ze in hun thuisbasis en andere EU-lidstaten willen bereiken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home