Blockchain-project Nestlé maakt food supply chain transparant

Nestlé lanceert een proefproject dat een blockchain distributed ledger technology gebruikt. Hierdoor kan voedsel vanaf de boerderij tot aan de eettafel worden gevolg. De Zwitserse multinational wil met de pilot transparantie rondom de supply chain naar het eigen bedrijf, winkels en klanten brengen. 

Het voedings- en drankbedrijf bouwt de blockchain op OpenSC, een platform dat iedereen, ongeacht de lokatie, de mogelijkheid geeft onafhankelijk de authenticiteit en duurzaamheid van de supply chain-gegevens  te verifiëren, aldus Silicon Angle. OpenSC is ontwikkeld door Wereld Natuur Fonds Australië en The Boston Consulting Group Digital Ventures.

Weloverwogen productkeuze

Door blockchain-technologie te gebruiken, kan elke stap gevolgd worden. Dat is inclusief verzameling, verwerking, botteling en verzending. Bovendien voorziet de technologie ook in andere essentiële gegevens over de herkomst en veiligheid van voedingsproducten. Tijdens deze pilot wordt melk van Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijven gevolgd, die naar zuivelproducenten en magazijnen in het Midden-Oosten wordt verscheept. In een latere fase zal de technologie getest worden op palmolieproductie afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika.

“We willen dat onze consumenten een weloverwogen beslissing nemen over hun productkeuze. Zo kunnen ze producten kiezen die op verantwoorde wijze zijn geproduceerd. Open blockchain-technologie kan ons in staat stellen betrouwbare informatie op een toegankelijke manier met consumenten te delen”, zegt Magdi Batato, uitvoerend vice-president en hoofd van de activiteiten bij Nestlé.

IBM Food Trust

Nestlé maakte als detailhandelaar in levensmiddelen voor supply chain management en voedselveiligheid al gebruik van IBM Food Trust. In dat programma wordt blockchain gebruikt om voedsel en drank door de toeleveringsketen te traceren. Bovendien dient het ook om voedselverspilling tegen te gaan, transparantie te vergroten en door voedsel overgedragen ziekten te detecteren. Ook zijn terugroepacties eenvoudiger op te zetten en kunnen mogelijk besmette partijen worden teruggehaald.

QR-code

Afgelopen april gaf Nestlé consumenten ook al diepgaande toegang tot voedselinformatie via blockchain-gegevens via Mousline-puree in Frankrijk. Klanten konden via een smartphone een snel antwoord of QR-code op dozen met Mousline-verpakkingen scannen. Vervolgens kreeg men informatie over de reis van het product van de fabrieken van Nestlé naar Carrefour-winkels. Nestlé en Carrefour zijn beide lid van het IBM Food Trust-netwerk.

“Met deze open blockchain-technologie kan iedereen, waar ook ter wereld, onze feiten en cijfers over verantwoorde inkoop beoordelen. Wij geloven dat dit een nieuwe belangrijke stap is naar de volledige openbaarmaking van onze toeleveringsketens, die Nestlé in februari van dit jaar heeft aangekondigd. Hiermee wordt de lat voor transparantie en verantwoorde productie wereldwijd verhoogd”, aldus Benjamin Ware, global head of responsible sourcing bij Nestlé. 

Lees ook: Fiets-blockchainplatform IBM moet diefstal tegengaan

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home