Het einde nadert voor BlackBerry-smartphones

Er worden geen nieuwe BlackBerrytelefoons meer gemaakt. En dat is niet de eerste keer. In 2016 maakte BlackBerry al bekend om te stoppen met de productie van smartphones, maar toen werd de merknaam voor de telefoons overgenomen door het Chinese bedrijf TCL. 

TCL bracht een aantal nieuwe BlackBerry-modellen uit. Enkele daarvan hadden het een fysiek toetsenbord waar BlackBerry’s om bekend staan, andere modellen waren bestaande TCL-toestellen met een BlackBerry logo erop. Het blijkt dat het plan van TCL om BlackBerry een nieuw leven in te blazen niet bijzonder goed werkte, aangezien het bedrijf nu alsnog stopt met de productie van de toestellen. 

De licentie die TCL heeft voor het BlackBerry-merk loopt tot 31 augustus 2020. Vanaf dat moment stoppen de bedrijven met de samenwerking. Zodra de licentie verloopt heeft TLC geen rechten meer om nieuwe BlackBerry toestellen te ontwerpen, produceren en verkopen. Wel blijft het bedrijf bestaande toestellen ondersteunen tot en met 31 augustus 2022. Nu er geen andere fabrikanten voor BlackBerry toestellen zijn, lijkt het erop dat het merk voorgoed verleden tijd wordt .

De opkomst en afgang van BlackBerry

BlackBerry speelde een belangrijke rol in de opkomst van de smartphone. Het was de eerste smartphone die op grote schaal populair werd. Die populariteit kwam vooral vanwege de fysieke toetsenborden en BlackBerry Messenger. Nog voordat WhatsApp bestond was het met een BlackBerry mogelijk om berichten te sturen over mobiel internet: het zogenaamde pingen. 

Door deze ontwikkeling werden de BlackBerry toestellen niet alleen razend populair onder zakenlui en beroemdheden, maar waren ze ook een enorme rage op schoolpleinen. Deze populariteit nam gestaag af toen de iPhone werd geïntroduceerd. Mensen stapten af van de hardware-toetsenborden en gingen over op touchscreen-toestellen met meer softwaremogelijkheden in de vorm van apps. 

Sinds de opkomst van Apple lukte het BlackBerry niet om goed te blijven te concurreren. Het bedrijf bracht verschillende modellen uit als antwoord op de nieuwe iOS en Android toestellen. Deze modellen bleven echter onderdoen voor de software en mogelijkheden voor apps van Apple en Google. 

Na een aantal mislukte pogingen om bij te benen met iOS en Android besloot het bedrijf uiteindelijk in 2016 om te stoppen met de productie van smartphones. De telefoontak werd overgenomen door TCL, maar ook die epiloog loopt binnenkort dus af. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home