Bitcoin daalt in één week tijd met ruim 25 procent

bitcoin

De waarde van Bitcoin is in een week tijd met 25 procent gedaald. De digitale munt zonk dinsdag 20 november tot 4.327 dollar, het laagste niveau sinds oktober 2017. 

In december 2017 behaalde Bitcoin nog een piekwaarde van 20.000 dolar, maar is sinds die tijd met ruim 75 procent in waarde gedaald. Toch bleef de munt de afgelopen maanden met een gemiddelde prijs van 6.500 dollar redelijk stabiel. “We hadden gewacht op een uitbraak. Als de prijs zo gestaag stijgt, heb je veel stop-loss-orders opgebouwd en nu zie je dat ze worden geliquideerd”, aldus Mati Greenspan, senior marktanalist bij eToro.

‘Hard fork’

Volgens handelaren zijn forse uitwisselingen van vreemd en eigen vermogen, de zogeheten leverage exchanges,  zoals op de Hong Kong-gebaseerde OKEx en Bitmex, debet aan de keldering van Bitcoin. Weinig handel rondom Bitcoin zorgt ervoor dat de Aziatische varianten populair worden bij speculanten.

Anderen wijten de waardedaling weer aan de ‘hard fork’ in Bitcoin Cash van afgelopen week, waar een software-upgrade de vierde grootste digitale munt in twee afzonderlijke valuta’s opsplitsen. Dit zou volgens hen weer hebben kunnen leiden tot destabilisatie van andere munten. Vorig jaar bleek het uitstellen van de ‘hard fork’, zoals eerder gepland door grote ontwikkelaars en investeerders, een belangrijke katalysator voor de halsbrekende stijging van Bitcoin.

Beweeglijkheid

Voorstanders van cryptocurrency zeggen dat Bitcoin nog jong is en dat beweeglijkheid van de koers te verwachten valt. Velen voorspellen volgens Venturebeat de behoefte aan virtuele valuta’s, die verder gaan dan regulier bankieren. De totale waarde van cryptocurrecies ligt volgens branchemarketer Coinmarketcap.com nu ongeveer op 154 miljard dollar. In januari lag de piek nog op ruim 800 miljard dollar.

Ook andere cryptocurrencies kelderden gisteren in waarde, maar claimden aan het eind van de handelsdag hun verliezen terug. Zo daalde de op één na en de op twee na grootste munten, Ripple’s XRP XRP = BTSP en Ethereum’s Ether ETH = BTSP, in eerste instantie met maar liefst 14 en 16 procent. Tegen het einde van de middag handelden XRP en Ether respectievelijk rond de 0,45 dollarcent en 142 dollar op de in Luxemburg gevestigde Bitstamp-uitwisseling.

 

Gerelateerd: Fibonacci voorspelt het barsten van de bitcoinbubbel

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home