Bio-ingenieurs 3D-printen voor het eerst een complex vasculair netwerk

3D print vasculair

Bio-ingenieurs staan opnieuw een stap dichter om organen en weefsels te 3D-printen. Een Amerikaans onderzoeksteam geleid door Rice University en University of Washington hebben een complex vasculair netwerk kunnen printen.

Een van de grootste uitdagingen de afgelopen decennia is het repliceren van menselijk weefsel en de manier om voedingsstoffen en zuurstof te transporteren. Hetzelfde netwerk dient ook voor de afvoer van afvalstoffen. Het vasculair netwerk in ons lichaam vervult die functie vandaag, maar het is een complexe uitdaging om die te kopiëren met zachte, artificiële materialen.

Bio-ingenieurs hebben nu een tool ontwikkeld om complexe vasculaire netwerken te 3D-printen. Volgens Rice University kan het artificiële netwerk dienen voor het transport van bloed, lucht en andere vloeistoffen. De tool is een belangrijke stap richting artificiële organen.

Hydrogel

De nieuwe tool print dunne laagjes hydrogel in een vloeibare staat. Van zodra die in contact komt met blauw licht, wordt het materiaal vast. Hiermee kunnen de wetenschappers biocompatibele gels maken met een intrinsieke interne architectuur vergelijkbaar aan het vasculaire netwerk van het menselijk lichaam.

 

 

De onderzoekers hebben diverse opensourceprojecten gebruikt om hun project vorm te geven. Het uiteindelijke resultaat van hun tool gaat door het leven als een ‘stereolithography apparatus for tissue engineering’ (SLATE). Om terug te geven aan de community, stelt het SLATE beschikbaar als opensourceproject samen met alle data uit hun experiment.

Rice University laat weten dat ze de complexe vorm en functie van onze lichamelijke structuur stilaan begrijpen. Ze hopen dat 3D-geprinte organen met deze nieuwe techniek sneller realiteit worden in het dagelijkse leven.

Gerelateerd: Onderzoekers 3D-printen eerste hart met biologische materialen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home