De regering van Biden schroeft de exportrestricties rond AI-chips en -software ten aanzien van vijandige staten (lees als: China) verder aan. De chipindustrie is niet blij met de voorgestelde regels.
Joe Biden mag dan aan zijn laatste dagen als president bezig zijn, hij is nog niet aan het uitbollen. Het Witte Huis kondigt in een persbericht vernieuwde maatregelen rond de regulering van AI-technologie. Het voorgestelde maatregelenpakket omvat een vergunningensysteem dat strenger aflijnt wie wel én vooral niet mag meedoen met artificiële intelligentie van de Verenigde Staten.
lees ook
Chipindustrie vreest voor ontoereikende productie nu vraag sterk stijgt
Concreet deelt het voorstel de wereld op in drie categorieën. In categorie zit de binnenlandse markt en een select clubje 18 politieke bondgenoten of landen die voldoen aan de Amerikaanse veiligheidsnormen. Voor deze categorie gelden geen exportrestricties. Leveranciers van AI-technologie dienen geen licentie aan te vragen om te kunnen verkopen in deze markten. Kleinere chiporders, zoals die van universiteiten en onderzoeksinstellingen, worden sneller verwerkt zonder vergunningsplicht.
Goedgekeurde gebruiker
Daarnaast wordt een ‘geverifieerde gebruiker’-status ingevoerd voor betrouwbare bedrijven in bondgenotenlanden. Zij mogen tot 7 procent van hun globale AI-rekenkracht in andere landen inzetten. Een vergelijkbaar status geldt voor bedrijven in andere niet-vijandige landen, waarmee ze aanzienlijke hoeveelheden geavanceerde chips kunnen aanschaffen.
Overheden die zich aansluiten bij een nieuw Amerikaans kader voor AI-export en -beveiliging kunnen hun importquota zelfs verdubbelen. Deze regelingen bevorderen internationale samenwerking rond AI-ontwikkeling en technologische beveiliging.
Landen van zorg
Voor landen die in categorie twee en drie zitten, is het beleid veel minder gul. In categorie twee vallen landen die de Verenigde Staten niet als vriend beschouwt, maar ook geen vijandige relatie mee heeft. Hiervoor geldt een exportbeperking tot maximaal 50.000 geavanceerde GPU’s.
In de derde categorie wil je liever niet belanden. Dit zijn de landen die de VS als ‘landen van zorg’ bestempelt. Namen worden niet genoemd, waar wie de geopolitiek op de voet volgt, weet dan dat het gaat over landen zoals China, Noord-Korea, Iran en Rusland.
De regelgeving legt strikte beperkingen op aan landen die als risico worden beschouwd. Geavanceerde halfgeleiders mogen daar niet worden gebruikt voor het trainen van AI-systemen. Bovendien worden veiligheidsnormen ingesteld voor het beschermen van zogeheten “modelgewichten” van gesloten AI-modellen, om te voorkomen dat vijandige actoren toegang krijgen tot deze technologie.
Kritiek vanuit de industrie
De chipindustrie is niet te spreken over de aangescherpte restricties. In een statement haalt voorzitter van de Semiconductor Industry Association (SIA) John Neuffer scherp uit. Volgens de belangengroep leggen de regels de last bij leveranciers van chiptechnologie en zijn ze zonder enige dialoog met de industrie opgelegd.
“Deze beleidswijziging, met een enorme impact, wordt zonder betekenisvolle input van de industrie ingevoerd. Dit brengt het risico met zich mee dat strategische markten worden overgelaten aan onze concurrenten, wat blijvende schade kan toebrengen aan de Amerikaanse economie en wereldwijde concurrentiepositie op het gebied van halfgeleiders en AI,” aldus Neuffer. De SIA dringt aan op overleg om nationale veiligheid te waarborgen zonder de concurrentiekracht van de sector te schaden.
Het is nog geen zekerheid dat de regels er zullen doorkomen. Er geldt een periode van 120 dagen om eventuele bezwaren in te dien. De beslissing om de regels wel of niet door te duwen, zal bij Donald Trump komen te liggen.
lees ook