VS scherpen handelsbeperkingen China aan

vs china

De VS implementeren nieuwe restricties voor China. Verschillende componenten en tools voor de fabricage van chips mogen niet meer geëxporteerd worden, en meer dan honderd nieuwe Chinese bedrijven komen op de zwarte lijst.

In de laatste dagen van zijn ambtstermijn verstrengt de Amerikaanse president Biden de handelsrestricties met China. Dat weet Bloomberg. 27 nieuwe componenten en tools die nodig zijn voor chipfabricate, worden onderhevig aan exportbeperkingen. 140 Chinese bedrijven komen dan weer op de Entity List terecht: dat is een Amerikaanse zwarte lijst voor handel.

De focus voor dit pakket aan restricties ligt onder andere op de export van geheugen. HBM2 mag niet meer geëxporteerd worden. Dat geldt voor zowel Amerikaanse bedrijven als buitenlandse ondernemingen die op één of andere manier gebruik maken van Amerikaanse producten. In de praktijk moeten zowat alle belangrijke spelers in de chipwereld volgens de Amerikaanse regels spelen.

HBM2-geheugen wordt net als andere beperkte componenten gebruikt in high-end chips. Het is de missie van de VS om de ontwikkeling van dergelijke chips en bijhorende (AI-)technologie in China zoveel mogelijk te vertragen. De VS vrezen dat dergelijke technologie een meerwaarde kan bieden voor het Chinese leger, en willen daarom telkens minstens één technologiegeneratie voorblijven op hun rivalen.

ASML en Nederland

Er zijn uitzonderingen op de regels. Zo mogen Westerse bedrijven wel HBM2-geheugen verpakken in China, wanneer het risico klein dat het geheugen wordt afgeleid naar binnenlandse spelers. Bovendien voorziet de VS beperkingen voor landen die in staat zijn zelf gelijkaardige restricties op te leggen.

lees ook

ASML vrijgesteld van Amerikaanse exportregels voor chipapparatuur aan China

Het gaat dan onder andere om Japan en Nederland. ASML, dat ’s werelds meest geavanceerde lithografiemachines fabriceert die essentieel zijn voor chipproductie, heeft zijn hoofdkwartier in Eindhoven. De VS lijken het initiatief voor handelsbeperkingen bij de Nederlanders te leggen, al oefenen ze wel wat druk uit zodat die ook opgelegd worden. Noch Nederland, noch Japan, hebben op dit moment gezegd dat ze dat gaan doen.

De handelsoorlog met China is vooral een Amerikaanse aangelegenheid. Bedrijven zoals ASML verliezen onder impuls van de Amerikaanse sancties een verzekerde toegang tot de Chinese markt. Omgekeerd is de toeleveringsketen van heel veel Westerse producten uitermate afhankelijk van China, en heeft het land voldoende middelen ter beschikking om terug te slaan met eigen beperkingen. Los van de Amerikaanse strategische doelen, zijn er zo vooral verliezers door de technologische handelsoorlog.?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.