Belgen op MWC: SettleMint laat zien waartoe blockchain in staat is

Op Mobile World Congress in Barcelona heeft België een apart paviljoen. Elke dag spreken we met interessante Belgische bedrijven. Nu is het de beurt aan SettleMint: een jonge organisatie met intussen internationale aanwezigheid die middeware voor concrete blockchaintoepassingen ontwikkelt.

Blockchaintechnologie kan een heel grote meerwaarde bieden in verschillende concrete scenario’s. Wie de technologie wil inzetten maar niet noodzakelijk blockchain wil heruitvinden, klopt aan bij het Belgische SettleMint. De organisatie is een scale-up met roots in Leuven maar intussen ook een kantoor in Dubai.

SettleMint maakt Mint: middleware voor blockchaintoepassingen gebaseerd op de Ethereum-blockchain. Met Mint biedt het bedrijf een softwarelaag waarop organisaties verschillende soorten toepassingen kunnen enten. Momenteel ligt de focus van het bedrijf in drie domeinen, documentbeveiliging, asset- en procestracking, digitale handel, digitaal stemmen en tokencreatie.

Veilig stemmen en voedsel traceren

Dat manifesteert zich in verschillende toepassingen. Denk aan een digitaal notariaat, waarop eigendom wordt ingeschreven. “Dat is bijzonder waardevol in volatiele regio’s, waar de integriteit van een papieren archief niet gegarandeerd is”, legt Frank Van Geertruyden uit. Hij neemt de marketing van SettleMint voor zijn rekening, en maakt in die hoedanigheid de vertaalslag van de technologie die de oprichters bouwen naar mogelijke toepassingen waar organisaties wat aan hebben.

“Hetzelfde geldt voor digitaal stemmen. In plaatsen waar een grote kans op fraude bestaat kan blockchaintechnologie helpen om stemmen op een transparante en onaanpasbare manier te registeren.” Ook dichter bij huis doen organisaties al beroep op de middelware van SettleMint, al kan Van Geertruyden daar omwille van overeenkomsten nog niet te diep op ingaan. We begrepen wel dat technologie om de herkomst van voedsel in een grootwarenhuisketen te traceren al wel gebouwd is op Mint.

Eén van de meest zichtbare toepassingen waar het bedrijf vandaag aan werkt is de databroker dao. Voor dat project lanceerde SettleMint de eerste initial coin offering (ICO) in België. De databroker werkt aan de hand van een eigen munt (het DTX token), waarmee eigenaars van sensoren IoT-data op een digitale marktplaats kunnen aanbieden.

Data uitwisselen

Van Geertruyden: “Een landbouwer die bijvoorbeeld flink geïnvesteerd heeft in een eigen weerstation, kan niet veel meer doen met de data nadat die gebruikt is om het weer te voorspellen. Een universitaire onderzoeker die misschien niet het budget heeft om een eigen station te bouwen, zou er echter wel veel aan hebben. Met de Databroker dao bouwde SettleMint een op blockchain gebaseerd systeem waarmee de landbouwer de data aan de onderzoeker kan aanbieden, terwijl die onderzoeker een kwaliteitsgarantie krijgt. Het gebruik van het eigen token garandeert dan weer dat de prijs niet onderhevig is aan de schommelingen van de cryptohype.”

Vandaag merkt SettleMint veel enthousiasme van organisaties om aan de slag te gaan met Mint voor verschillende toepassingen. “Zeker in het Midden-Oosten en Azië gaat het hard”, aldus Van Geertruyden. “Maar ook bij ons liggen er nog projecten in het verschiet die illustreren hoe blockchaintechnologie een belangrijke meerwaarde kan bieden voor bedrijven.”

Gerelateerd: Waarom je ook in 2019 nog moet wakker liggen van blockchain

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home