Bancontact en Payconiq voortaan één app

Payconiq by Bancontact

De betaalapps van Bancontact en Payconiq gaan voortaan door het leven als één app. De functionaliteit wordt samengevoegd in de Payconiq by Bancontact-app. Die wordt over de komende dagen naar de app stores van iOS en Android uitgerold.

Het landschap voor contactloze betalingen via de smartphone is bijzonder gefragmenteerd. Naast oplossingen van Google en Apple, zijn de twee grootste Belgische spelers vandaag Bancontact en Payconiq. Om een sterkere vuist te maken tegen de grote techbedrijven, werden beide apps vorig jaar al ondergebracht in één bedrijf, Bancontact Payconiq Company.

Het idee was toen al om de functionaliteit van beide apps in één applicatie aan te bieden. Dat is vandaag gebeurd, met de app Payconiq by Bancontact als resultaat. De app wordt over de komende dagen naar de app stores van iOS en Android uitgerold. Gebruikers van de huidige Bancontact-app ontvangen automatisch een update, Payconiq-gebruikers worden gevraagd om hun bestaande account in de nieuwe app te activeren.

De Payconiq-app blijft nog voor onbepaalde tijd bestaan, al hoopt Bancontact Payconiq Company natuurlijk dat gebruikers zullen worden overtuigd om de overstap naar de nieuwe app te maken.

Alles-in-één

De nieuwe app werkt overal waar je vandaag al met Bancontact of Payconiq kan betalen, zo’n 290.000 betaalpunten, alsook online en tussen particulieren. Handelaars hebben niet noodzakelijk een terminal nodig om mobiele betalingen te ontvangen. Een smartphone of tablet in combinatie met een QR-sticker, de ‘Payconiq-methode’, blijft ook ondersteund.

Betalen kan via het scannen van een QR-code, door je smartphone tegen een betaalterminal te tikken, de ontvanger in je contactenlijst te selecteren of door Bancontact/Payconiq als betaalmethode te kiezen in een webshop, als die het ondersteunt.

Payconiq by Bancontact krijgt de ondersteuning van twintig banken: Argenta, Axa, Bank De Kremer, Bank van Breda, Belfius, BNP Paribas Fortis, Beobank, Bank van de Post, CBC/KBC, CPH, Crelan, Deutsche Bank, Fintro, Hello Bank!, ING, Keytrade, Nagelmackers, Record Bank en VDK.

Minder cash

“Onze missie is om eenvoudige en betrouwbare betaaloplossingen aan te bieden aan alle Belgen op weg naar een betaalwereld met minder cash”, zegt Nathalie Vandepeute, CEO van Bancontact Payconiq Company.

Het bedrijf stelt vast dat het aantal cash geldafhalingen in 2018 met 1,9 procent is gedaald tegenover 2017, tot 114 miljoen afhalingen. Het aantal Bancontact-transacties is daarentegen gestegen met 3,1 procent tot 1,37 miljard transacties.

Bancontact Payconiq Company zit de mobiele app alse en aanvulling op de klassieke bankkaart. “Met de nieuwe betaalapp treden we binnen in het tijdperk van veelvormige betalingen: de app is de ideale aanvulling op de Bancontact-kaart. De gebruiker kiest zijn betaalmethode in de functie van de situatie”, besluit Vandepeute.

Gerelateerd: De vloek en zegen van PSD2: wat gebeurt er binnenkort met je geld?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home