Atos en Nvidia richten Excellence AI Lab op voor HPC

atos

Atos richt samen met Nvidia het Excellence AI Lab op om onderzoek te voeren naar problemen zoals klimaatverandering aan de hand van supercomputers.

Nvidia en Atos richten het Excellence AI Lab op, EXAIL voor de vrienden. Dat instituut verzamelt wetenschappers voor onderzoek naar onder andere het klimaat, kwantumcomputers en medische toepassingen. EXAIL richt zich op onderzoek met de hulp van supercomputers.

Nieuwe supercomputer

Ter ondersteuning van EXAIL zal Atos een HPC-systeem uitbouwen aan de hand van zijn eigen BullSequana X-platform, gecombineerd met de ARM-gebaseerde Nvidia Grace-processors die het bedrijf eerder dit jaar aankondigde. De accelerators voor het project blijven nog naamloos, maar zullen van Nvidia’s ‘volgende generatie’ zijn. Atos zal verder zijn BXI Exascale Interconnect combineren met het pas gelanceerde Nvidia Quantum-2 InfiniBand-platform.

In afwachting van dat systeem zullen Europese wetenschappers onder andere vertrouwen op de JUWELS-supercomputer van het Jülich Supercomputing Center. Die vernieuwde JUWELS booster module heeft een piekrekenkracht van 70,98 TFlops en staat op plaats acht in de lijst met krachtigste systemen ter wereld.

Onderzoek

EXAIL moet zich richten op onderzoek naar het opwarmende klimaat en extreem weer dat daaruit voorkomt. Complexe modellen moeten voor nauwkeurige voorspellingen op de lange termijn zorgen. Atos bouwde eerder nog een supercomputer speciaal voor weersvoorspelling in Europa.

Verder onderzoekt EXAIL medische toepassingen van AI, onder andere voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen maar ook nauwkeurigere beeldvorming. Het lab zal ook het Quantum Learning Machine van Atos gebruiken om kwantumsoftware te bouwen aan de hand van gesimuleerde kwantumsystemen. Tot slot gaan onderzoekers aan de slag met computervisie en cyberbeveiliging.

EuroHPC

EXAIL moet een boost geven aan HPC-onderzoek in Europa en is verder een overwinning voor het Europese Atos. Het lab kadert in het EuroHPC-project, dat het belang van HPC en bijhorend onderzoek in Europa wil opkrikken.

In de marge van EuroHPC kondigt Frankrijk net een nieuwe supercomputer aan: Adastra. Dat systeem krijgt 70 petaflops en vervangt de Occigen-computer gebouwd door Atos. Adastra wordt echter door het Amerikaanse HPE in elkaar gezet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home