ARM duwt Android-telefoons richting 64-bit met nieuwe CPU’s

Arm

Producenten van Android-telefoons die nog vasthouden aan 32-bit-technologie zijn gewaarschuwd. ARM heeft zijn eerste reeks van CPU’s voorgesteld die exclusief bedoeld zijn voor 64-bit.

De eerste CPU’s die alleen bedoeld zijn voor 64-bit zijn een feit bij ARM: de Cortex-X4, de Cortex-A720 en de Cortex-A520. Het is een waarschuwing voor producenten die nog vasthouden aan 32-bit-technologie. Het zijn niet de meest vooruitstrevende systemen, maar waarschijnlijk zetten ze wel de toon voor Android in de nabije toekomst.

Verschillen

De Cortex-X4 mikt op de vlaggenschepen in het telefoonaanbod. Upgrades aan de opbouw tegenover voorganger X3 beloven vijftien procent meer rendement, met 40 procent minder verbruik. Dat betekent volgens ARM snellere app-reacties en een vlottere interface.

Vervolgens is er dan de Cortex-A720, een opvolger van de A715. Hoewel deze versie sneller is, ligt de focus op langdurigheid; ARM claimt dat deze versie twintig procent efficiënter is qua verbruik. Ontwikkelaars kunnen zelfs voor een kleinere “instapversie” gaan om hun hardware te verkleinen of gewoon om kosten te drukken.

Als laatste kijken we naar de Cortex-A520, die is vooral gericht op taken in de achtergrond en minder ingewikkelde zaken. Desondanks zou die 22 procent efficiënter zijn dan de A510 en acht procent sneller.

Grafische upgrades

ARM is ook het grafische niet vergeten. Tegelijk met de nieuwe CPU’s lanceert het bedrijf eveneens designs voor drie nieuwe GPU’s: Immortalis-G720, Mali-G720 en Mali-G620. Net als de nieuwe Cortex-systemen, beloven ook deze drie betere prestaties aan minder verbruik.

Een opvallende vernieuwing is de DVS-pijplijn (‘deferred vertex shading’). Die gebruikt veel minder bandbreedte, wat mogelijkheden schept voor complexere scènes en beelden in HDR.

Qua cijfers zou de Immortalis vijftien procent meer werk verzetten – hij kan meer dan 10 kernen ondersteunen – dan zijn voorganger en dat ook vijftien procent efficiënter. De Mali-G720 ondersteunt zes tot negen kernen en de G620 is zowat de budgetversie, met ondersteuning voor 5 of minder kernen.

Aanpassen verplicht

Dat dit alles de Android-markt gaat beïnvloeden staat buiten kijf. Het platform past zich maar traag aan richting 64-bit. Telefoonproducenten die nog halsstarrig vasthouden aan 32-bit zijn dus gewaarschuwd, aanpassen of achterblijven.

lees ook

Qnap toont nieuwe NAS-toestellen met AMD, Intel en Arm


ARM zit sowieso niet stil. Onlangs was er nog het nieuws van een samenwerking met Microsoft voor een nieuwe CPU en vorige maand kondigde het Britse bedrijf de bouw aan van het prototype van een “superchip” die niet meteen voor commercieel gebruik is bedoeld, maar om aan te tonen tot wat ARM in staat is om te produceren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home