Arm werkt aan ‘geavanceerde’ chip die het niet gaat verkopen

arm

De Britse chipdesignbouwer Arm wil een chip ontwikkelen die de kennis en capaciteiten van het bedrijf moet etaleren. De chip zal niet rechtstreeks in de verkoop gaan, maar moet wel nieuwe klanten ronselen.  

Volgens de krant Financial Times heeft Arm een nieuw ingenieursteam opgezet dat wordt aangevoerd door voormalig Qualcomm-topman Kevork Kechichian. Dat team zou zes maanden geleden al de opdracht hebben gekregen om het ‘meest geavanceerde’ prototype voor smartphone- en laptopchips te ontwerpen. Enige technische details daarover wenst Arm nog niet bekend te maken.

Het prototype zal ook nooit in de verkoop gaan of via licenties worden aangeboden. De Britse chipdesignbouwer wil gewoon laten zien wat ze kunnen om nieuwe klanten te overtuigen. Met meer dan vijfhonderd bedrijven die licenties afnemen bij Arm, waaronder grote namen als Apple, Qualcomm en MediaTek, zou je geneigd zijn te denken dat dat niet de grootste zorg is van het bedrijf, maar er is toch reden om bezorgdheid.

De twintig beste klanten van Arm zijn namelijk goed voor 86 procent van de totale omzet. Het bedrijf wil zijn klantenbestand dan ook vooral in de breedte uitbreiden om minder afhankelijk te zijn van die enkele grote vissen. Arm wil zich met name in de pc-industrie binnenwerken. De M-chips van Apple zijn gebaseerd op ARM-architectuur, maar binnen het Windows-landschap is technologie van het bedrijf nog eerder een zeldzaamheid.

lees ook

Windows op ARM getest: Microsoft brengt een onafgewerkte ervaring op de markt

Opwarmer voor de beurs

De prototypechip moet ook als een teaser voor de aankomende beursgang dienen. Arm wil zijn inkomsten nog zoveel mogelijk maximaliseren om de marktwaarde van het bedrijf op te trekken  naar minstens vijftig miljard dollar. Daarvoor zou het ook kijken naar een nieuw licentiemodel waarbij de prijs van de licenties wordt berekend op basis van de waarde van het toestel. Hierdoor zou Arm hogere prijzen voor zijn technologie kunnen vragen.

De beursgang zou later dit jaar plaatsvinden. Moederbedrijf SoftBank, dat de Britse dochter al een tijdje van de hand probeert te doen, hoopt meteen acht miljard dollar te cashen met de verkoop van Arm-aandelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home