Apple verscheept wereldwijd voor het eerst meer smartphones dan Samsung

iPhone 14 apple

Apple scoort traditioneel altijd hoog in het vierde kwartaal dankzij de lancering van nieuwe iPhone-modellen. Of het in 2024 die positie kan vasthouden, is twijfelachtig.

Twee onderzoeksbureaus, Canalys en IDC, meldden dat Apple voor het eerst meer smartphones dan Samsung heeft verscheept wereldwijd. In Q4 2023 verscheepte Apple 234,6 miljoen toestellen, tegenover 226,6 miljoen voor Samsung. Xiaomi, Oppo en Transsion vervolledigen de top vijf.

IDC benadrukt dat het om voorwaardelijke cijfers gaat en wacht nog op de finale details. Nu ook Canalys hetzelfde bericht, lijkt het historisch moment toch daar te zijn.

Opvallend is dat Apple de enige is die jaar op jaar groei noteert voor het vierde kwartaal. Het komt voornamelijk door de sterke daling van Samsung dat Apple bovenaan postvat. Daarnaast worden steeds meer premium smartphones verkocht, goed voor 20 procent van de markt. Net in dat segment is Apple dominant aanwezig.

De nieuwe nummer één plaats is ook een samenloop van omstandigheden. Apple lanceert altijd zijn nieuwe iPhone-modellen in het vierde kwartaal, wat voor een forse piek zorgt in verscheepte toestellen. Daarnaast meldt IDC dat Samsung steeds meer de concurrentie voelt van andere Android-fabrikanten zoals Huawei, OnePlus, Honor en Google wereldwijd.

Samsung is het niet gewoon om zijn leidersplaats af te geven. IDC meldt dat het al van 2010 geleden is dat Samsung op plaats twee stond. Toen stond Apple niet eens in de top vijf en voerde Nokia de lijst prominent aan. LG, ZTE en Research in Motion vervolledigden toen de top vijf 13 jaar geleden. Lang vervlogen tijden…

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home