Chinese ambtenaren mogen iPhone niet meer gebruiken

apple china iphone verbod

China wil een verbod invoeren op het gebruik van iPhones door overheidsambtenaren. De maatregel raakt Apple toch voor even zwaar in de portemonnee.

Wall Street Journal berichtte woensdag dat Peking een verbod op de iPhone overweegt voor overheidsambtenaren. Die mogen voortaan hun iPhone niet meer gebruiken tijdens de werkuren of zelfs helemaal niet bijhebben op kantoor. De officiële reden is dat de iPhone een mogelijke bedreiging vormt voor de nationale veiligheid, al wil China wellicht de grootste concurrent voor de inheemse smartphonemerken een hak zetten.

Volgens Reuters wordt de nieuwe wet nog niet onmiddellijk streng nageleefd. Reuters sprak met verschillende bronnen binnen overheidsdiensten. Die bevestigde dat er nog geen strike deadline was opgelegd om de iPhones te verbieden en één van de bronnen was zelfs nog helemaal niet op de hoogte. China zou wel overwegen om het verbod ook uit te breiden voor staatsbedrijven, schrijft Bloomberg.

200 miljard dollar

Het verbod heeft vervelende financiële gevolgen voor Apple. Op een paar dagen tijd zag Apple 200 miljard dollar van zijn beurswaarde in rook opgaan. De aandelenkoers zakte deze week met een kleine zes procent sinds Wall Street Journal het nieuws openbaar maakte.

De impact hoeft ook niet overdreven te worden. Voor een bedrijf met een beurswaarde die rond de drie biljoen dollar bengelt, is 200 miljard slechts een peulenschil. Het is ook niet zo dat Apple van dag op dag uit de Chinese markt zal verdwijnen, waar het de derde grootste speler is. De lancering van de iPhone 15 begint mogelijk wel in mineur.  

lees ook

Apple kondigt iPhone 15 aan op 12 september

Oog om oog, tand om tand

De gedeeltelijke ban tegen Apple kadert is een nieuwe zet in het geopolitieke schaakspel tussen Washington en Peking. Voor elke actie die een van de partijen neemt, blijft een tegenreactie zelden lang uit. China gebruikt nu hetzelfde argument om Apple te verbieden in de publieke sector als de Verenigde Staten tegen TikTok enkele jaren geleden. Beide kampen zijn nog niet bereid om de strijdbijl te begraven.

lees ook

TikTok bannen in je bedrijf: no-brainer of dansje op een slappe koord?

Peking ontkent zelf met klem dat er sprake zou zijn van maatregelen tegen de iPhone of andere ‘buitenlandse’ smartphones.


Dit artikel kreeg een update op 18/09 met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home