Apple en Dell verkopen meer PC’s in krimpende markt

apple macbook pro m1

Zowel Apple als Dell hebben in het eerste kwartaal van het afgelopen jaar meer laptops verkocht vergeleken met een jaar eerder. Daarmee zijn de fabrikanten een uitzondering.

Apple zag zijn verkoop van Macs met acht procent groeien in het eerste kwartaal van dit jaar, vergeleken met een kwartaal eerder. De fabrikant verscheepte 7,1 miljoen toestellen. Dell kon een groei van één procent optekenen met 13,8 verscheepte laptops en desktops. Lenovo en HP zien hun aantal verscheepte units wel krimpen, maar blijven de grootste. 15,9 miljoen HP-computers en 18,2 Lenovo-systemen verlieten de fabriek, goed voor dalingen van respectievelijk 16 procent en 9,5 procent.

In lijn met andere bevindingen

Onderzoekers van Counterpoint stellen vast dat de globale markt in Q1 2022 met 4,3 procent gekrompen is vergeleken met Q1 2021.  In totaal zouden er 78,7 miljoen toestellen verscheept zijn. De bevindingen van Counterpoint liggen in lijn met eerdere analyses. IDC zag een krimp van 5,1 procent en ook Gartner stelde een inkrimping van de markt vast. Gartner legt de schuld daarvoor in eerste instantie bij Chromebooks.

Counterpoint valt IDC en Gartner bij in de veronderstelling dat tekorten aan componenten hun stempel hebben gedrukt op de verkoop. De organisaties denkt dat tekorten in de tweede helft van dit jaar zullen beteren. In welke mate dat het geval zal zijn, is nog maar de vraag. Intel-CEO Pat Gelsinger liet net nog optekenen dat hij problemen voorziet tot 2024.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home