Europees gerecht heeft beslist: Apple moet 13 miljard euro boete betalen, Google 2,4 miljard euro

Apple heeft jarenlang een oneerlijk belastingvoordeel gekregen in Ierland en moet dat geld nu terugbetalen. Google krijgt dan weer een boete omwille van zijn prijsvergelijker in de zoekresultaten.

Het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, heeft Google en Apple een boete opgelegd. Deze zijn definitief, beide bedrijven kunnen niet meer in beroep gaan.

Bij Apple gaat het om een indrukwekkende boete van 13 miljard euro. Volgens de rechtbank heeft het bedrijf een oneerlijke fiscale behandeling gekregen om winsten uit activiteiten buiten de VS met tal van belastingvoordelen te verwerken vanuit Ierland. Dit startte al in de jaren 90 en werd tot 2014 gehandhaafd.

In 2016 oordeelde de Europese Commissie dat de behandeling overeenkomt met onrechtmatige staatssteun. De hele Apple-groep haalde daaruit voordeel. Het grote probleem van de EU is dat de kantoren in Ierland niet de beslissingen namen. Alles gebeurde vanuit de VS.

Ierland en Apple tekenden beroep aan tegen dat besluit en kreeg in de zomer van 2020 bij het Gerecht van de EU gelijk. Een hoger beroep van de Europese Commissie oordeelt echter anders: Apple moet 13 miljard euro terugstorten aan Ierland. Deze veroordeling is finaal, een beroep is niet mogelijk.

lees ook

EU onderzoekt of Google, Apple en Meta de DMA aan hun laars lappen

Google Shopping monopolie

De boete aan Google, 2,4 miljard euro, gaat niet over verdoken staatssteun. Daar is het platform ‘Google Shopping’ de boosdoener volgens Europa. Het gaat hier om de productvergelijkingsdienst die bovenaan zoekopdrachten staat en zo oneerlijke concurrentie bood. De Europese Commissie oordeelde in 2017 dat Google in fout was.

Alphabet, moederbedrijf van Google, trok naar het Europese Hof in 2021 maar ving bot. Nu heeft het Europees Hof van Justitie de boete gefinaliseerd. Alphabet moet 2,4 miljard euro betalen aan de EU wegens oneerlijke concurrentie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home