Amerikaanse elektriciteitscentrale genereert bitcoin met energieoverschot

Om een overschot aan energie weg te werken heeft een Amerikaanse elektriciteitscentrale 65 miljoen dollar geïnvesteerd in servers om bitcoin te minen.

Een aardgascentrale in de staat New York heeft zich deels omgebouwd tot bitcoinfarm. De centrale investeerde 65 miljoen dollar voor de plaatsing van 7.000 miningservers verspreid over drie clusters. De mining-infrastructuur moet een milieuvriendelijk en financieel interessant alternatief bieden voor wanneer ze teveel energie produceert.

Fakkelen

Traditioneel wordt aardgas afgefakkeld wanneer de nood voor productie lager is dan de capaciteit. Om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden, moet de overtollige energie op een veilige manier worden afgevoerd. Dat fakkelen, waarbij het gas bovenaan een grote schouw wordt verbrand, is verspillend en niet echt milieuvriendelijk. De investering in bitcoin lost dat probleem voor een deel op.

De infrastructuur wordt rechtstreeks vanuit de fabriek van energie voorzien en is dus niet aangesloten op het publieke elektriciteitsnet. Dat laat de centrale toe om tot 14 MW aan elektriciteit richting de servers te sturen. Zo wordt het net niet overbelast, moet er geen gas verbrand worden, en maakt de eigenaar van de fabriek op termijn zelfs winst.

50.000 dollar per dag

De servers genereren dagelijks zo’n 5,5 BTC. Aan de huidige koers levert het bitcoinminen zo ongeveer 50.000 dollar per dag op. Dat kan op termijn na extra investeringen opgetrokken worden tot 104 MW. De rendabiliteit van het project is echter sterk afhankelijk van de wispelturige koers van bitcoin. Zakt die te laag, dan brengt het project plots niet meer voldoende geld in het laadje. Die onzekerheid is een belangrijke reden voor andere installaties wereldwijd om het Amerikaanse voorbeeld niet te volgen. Er is immers geen manier om te voorspellen of de miljoeneninvestering ook daadwerkelijk haar vruchten zal afwerpen.

De aanpak is vooral interessant voor aardgascentrales en heeft weinig potentieel bij andere manieren om energie te produceren. In het geval van groene energie is opslag bijvoorbeeld een veel beter alternatief.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home