Amerikaanse banken zijn meer AI-klaar dan Europese volgens nieuwe index

online bankieren

Een Brits bedrijf beweert dat het banken kan volgen en rangschikken op hun vermogen om AI-platforms te ontwikkelen en in te zetten. Uit de Evident-barometer blijken Amerikaanse banken de beste uit de klas te zijn.

Artificiële intelligentie is al lang niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De razendsnelle ontwikkelingen door bedrijven zoals OpenAI (ChatGPT, DALL-E , GitHub Copilot) dwingen zowat alle iedereen om mee te springen op de AI-kar. Van app-ontwikkelaars tot industriële grootmachten, allemaal krijgen ze op één of ander moment te maken met kunstmatige intelligentie en machine learning.

AI-ontwikkelen en implementeren

Ook banken ontsnappen niet aan de AI-golf. Een Britse bedrijf heeft een index gemaakt van de 23 grootste Amerikaanse en Europese banken en hun capaciteit om AI-toepassingen te ontwikkelen en te implementeren. “De real-world toepassing van AI versnelt verbazingwekkend. We zijn van mening dat deze transformatie te belangrijk is voor managers, investeerders en voor de samenleving als geheel om plaats te vinden in een donker hoekje”, zegt Alexandra Mousavisadeh, CEO van Evident.

“Onze index meet de race naar AI-volwassenheid van banken op een manier die transparantie bovenaan de agenda zet. Voor ons was het logisch om eerst naar banken te peilen, omdat zij al een aantal jaren focussen op de implementatie. Het is de bedoeling om nadien indexen te maken van andere sectoren zoals verzekeringen en gezondheid, maar even goed de energiesector, productie, enzovoort”, aldus de CEO tijdens een call met TechCrunch.

Amerikaans banken scoren best

De Evident AI-index is gebaseerd op miljoenen openbare datapunten, zonder gebruik te maken van eigen enquêtes. “Die zouden kunnen lijden onder vooroordelen of afwijkende informatie”, aldus Evident. “We bekeken in vier categorieën naar de AI-toepassingen en de mogelijkheden om dat in de toekomst te doen. Die vier peilers waren talent, innovatie, leiderschap en openheid rond verantwoorde AI-activiteiten.

lees ook

Microsoft-baas verwacht dat AI hele Azure-business zal veranderen

In bovenstaande grafiek valt op dat Amerikaanse banken de dans leiden, met JPMorgan Chase als beste leerling in de klas. De bank kwam als beste uit de test voor elk van de vier peilers. Royal Bank of Canada, Citi, UBS en Wells Fargo vervolledigen de top vijf. Opvallend, zeven van de tien beste banken zijn Amerikaans. Uit Europa haalden enkel UBS, ING en BNP Paribas de top tien. “Dit is het jaar van AI en het zal voor banken, net als voor bedrijven, levensbelangrijk zijn om de nodige AI-capaciteiten te verwerven en te gebruiken”, besluit Evident.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home