Amerikaans leger stelt levering HoloLens-headsets door Microsoft uit tot eind 2022

Microsoft hololens defensie

Het Amerikaans leger vertraagt de uitrol van het HoloLens-project in samenwerking met Microsoft. Dat maakt deel uit van een controversieel defensiecontract ter waarde van 22 miljard dollar.

Het Amerikaans leger sloot een deal met Microsoft voor de ontwikkeling van het Integrated Visual Augmentation System (IVAS): een op de HoloLens gebaseerde headset die samen met Azure-technologie soldaten moet helpen in de evaluatie van hun omgeving. IVAS zal hen toelaten te vechten, te oefenen en te trainen via een enkel platform. Het contract is 22 miljard dollar waard en omvat de levering van 120.000 headsets door Microsoft.

Uitstel

De operationele tests worden nu uitgesteld naar het einde van 2022. Naar verluidt zijn er twijfels over de maturiteit van de technologie gebruikt in IVAS. De VS benadrukken wel dat het contract blijft lopen, ondanks geruchten over het tegendeel.

Binnen Microsoft zelf is er heel wat kritiek op IVAS. De werknemers vinden niet dat het bedrijf zich moet inlaten met dergelijke defensiecontracten. Onder druk van aandeelhouders loopt er momenteel een onafhankelijk onderzoek dat de mensenrechten toetst aan dergelijke contracten, al is niet duidelijk in welke mate IVAS mee onder de loep wordt genomen.

Strubbelingen

IVAS is het tweede grote contract tussen defensie en Amerikaanse techreuzen dat op hindernissen stuit. Eerder sprong de enorme JEDI-deal rond cloud al af, al is die intussen gereïncarneerd. Ook daarin speelt Microsoft een rol.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home