AMD’s overname van Xilinx gaat door na goedkeuring Chinese regulator

AMD heeft alle nodige goedkeuring op zak om de acquisitie van FPGA-specialist Xilinx rond te maken. De grote overname kan de algemene concurrentiepositie van de chipspecialist aanzienlijk verstevigen.

Eind 2020 kondigde AMD aan dat het Xilinx wilde overnemen voor 35 miljard dollar. Met die overname verstevigt AMD zijn claim om de zakelijke chipmarkt en haalt het nieuwe wapens binnen in de concurrentiestrijd tegen zowel Intel als AMD. De acquisitie heeft het potentieel om een grote impact te hebben op de hele markt en was dan ook onderhevig aan goedkeuring door antitrust-instanties.

AMD verwachtte de overname in het begin van 2022 rond te hebben en nu heeft de Chinese regulator inderdaad zijn goedkeuring gegeven. Eerder zetten de bevoegde instanties van onder andere de VS, het VK en de EU het licht al op groen. AMD moet wel Xilinx-producten aan de Chinese markt blijven verschaffen. Op de beurs reageerden beleggers positief op het nieuws.

FPG-wAt?

Xilinx bouwt zogenaamde FPGA’s (Field Programmable Arrays). Dat zijn chips die bestaan uit een veelvoud aan logische schakelingen en interconnects die gebruikers via firmware kunnen herconfigureren. Zo is het mogelijk om onderliggende schakelingen aan te passen aan nieuwe workloads, zodat die workloads hardwarematige ondersteuning krijgen van de onderliggende FPGA-chip.

lees ook

FPGA: boetseerbare wonderchip voor AI, IoT en machine learning

Dat verschilt van klassieke chips zoals GPU’s van Nvidia of processors van Intel. Daarbij zijn schakelingen en interconnects geoptimaliseerd maar ook gefixeerd. Dat maakt hen efficiënter in de taak waarvoor ze gebouwd zijn, maar flexibiliteit ontbreekt.

FPGA’s zijn populair in verschillende sectoren zoals telecommunicatie of de auto-industrie. Daar worden de chips voor specifieke workloads geconfigureerd, wat goedkoper is dan telkens zelf helemaal van nul een eigen chip ontwikkelen voor die workloads. In het datacenter winnen FPGA’s dan weer aan populariteit omdat je ze kan configureren als accelerator voor minder traditionele workloads die niet afgedekt worden door bijvoorbeeld GPU’s of DPU’s.

Uitbreiding activiteiten

Met Xilinx onder de arm kan AMD de hele compute-gerichte semiconductormarkt bereiken. Zelf heeft het bedrijf processors en GPU’s, de FPGA’s van Xilinx zijn interessant voor zowat alles dat daar tussen valt. AMD heeft nu bovendien de mogelijkheid om de FPGA’s als accelerators beter te laten samenwerken met zijn eigen chips.

lees ook

Waarom de FPGA het datacenter verovert

Nvidia zal vermoedelijk niet gelukkig zijn. De concurrent wilde met de overname van Arm eveneens zijn activiteiten uitbreiden naar het volledige speelveld. Die overname stuit echter op veel meer weerstand en zou volgens geruchten zelfs op het punt staan om af te springen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home