AMD ziet inkomsten afnemen door krimpende pc-markt

amd

Chipmaker AMD ziet zijn kwartaalinkomsten met achttien procent afnemen. Een langdurige dip in de pc-industrie heeft daar een groot aandeel in.

AMD legde dinsdagnacht de financiële resultaten voor het tweede kwartaal neer. Tussen 1 maart en 30 juni kwam er 5,36 miljard dollar in het laadje van de chipmaker. Dat is achttien procent minder dan een jaar geleden, maar wel een constant cijfer als we naar het vorige kwartaal kijken.

De winstcijfers maken nog meer duidelijk dat het nog geen boerenjaar is voor AMD. De chipmaker maakte wel 27 miljoen dollar winst, maar dat is 94 procent minder dan een jaar geleden. Al zal AMD vooral blij zijn dat het nettoverlies van het vorige kwartaal (139 miljoen dollar) weer omgebogen is. Dat is al reden genoeg voor CEO Lisa Su om over ‘sterke kwartaalresultaten’ te spreken.

PC-markt grote boosdoener

Een diepere analyse van de cijfers leert dat de pc-industrie een groot aandeel heeft in de mindere omzetcijfers. De verkoop van pc’s daalt immers al enkele kwartalen op rij en logischerwijs voelt AMD dat als één van de grote fabrikanten van laptop- en desktopprocessoren. De omzet uit dit segment daalde met 54 procent ten aanzien van 2022, toen ook al over een krimpende pc-markt werd gesproken.

AMD zit dan niet alleen in dit schuitje. Grote concurrent Intel zette in het eerste kwartaal abominabele cijfers neer, maar is ondertussen terug winst aan het maken. Ook Samsung ziet zijn inkomsten decimeren omdat de geheugenchips minder vlot van de band rollen.

Naast de pc-industrie blijkt ook de verkoop van datacenterchips minder vlot te gaan. AMD haalde hier elf procent minder omzet uit. Ook dit kan teruggebracht worden naar bredere trends in de markt. Bedrijven investeren nog wel in de cloud, maar minder kwistig dan tijdens de coronapandemie en de focus is verlegd naar consolidatie.

Heil zoeken in China

AMD wil zijn omzetcijfers graag weer een duwtje in de rug geven. Daarbij wordt gekeken naar de China, waar AMD zijn AI-processoren graag wil verslijten. Su benadrukte tijdens de toelichting van de kwartaalcijfers hoe belangrijk die markt is voor het bedrijf. Enig probleem: de VS verbieden de export van ‘hoogwaardige’ AI-technologie richting China.

lees ook

AMD wil de CPU-kroon van Intel en de GPU-scepter van Nvidia

AMD zou door de mazen van het net willen glippen en meer low-end GPU’s voor de Chinese markt produceren. Washington zou die exportrestricties echter willen aanscherpen en de export van GPU’s volledig willen verbieden. Dat zou een financiële tegenvaller kunnen betekenen voor AMD, alsook voor Nvidia.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home