AMD verovert bijna één derde van de processormarkt

Bijna één op de drie processors komt vandaag van AMD. Ook Arm wint aan belang maar minder snel dan voordien. Intel betaalt het gelach.

Intel blijft de grootste speler in processorland, maar waar we de chipbouwer niet zo lang geleden nog een monopolist konden noemen, heeft die nu sterk ingeboet aan marktaandeel. Het afgelopen jaar rolde 68,7 procent van de x86-processors van een Intel-band.

AMD is de enige andere significante speler met een x86-licentie en het bedrijf vult dat gat volledig op met zijn eigen chips: 31,3 procent van de x86-CPU’s komt vandaag dan ook van AMD. Dat is een flinke stijging tegen een jaar geleden, toen CEO Lisa Su en consorten 28,5 procent van de markt in handen had. De cijfers tonen het succes aan van de Zen-architectuur, en de Ryzen en Epyc-chips die daarop gebaseerd zijn.

Enorm succes

AMD kwam in 2017 bij de introductie van Zen uit een underdogpositie maar eigent zich vandaag een flink deel van de koek toe. Terecht: op dit moment heeft AMD krachtigere CPU’s in het portfolio dan Intel. Tien jaar geleden leek zoiets ondenkbaar.

lees ook

ARM, x86 en RISC-V: het verschil uitgelegd

De cijfers zijn afkomstig van Mercury Research en worden gerapporteerd door Reuters. De verschuiving van de verhoudingen spelen zich af in een complexe markt. Na een enorme boost in de vraag naar CPU’s tijdens de pandemie kent de chipsector nu een terugval. Intel laat verlies optekenen, schrapt investeringen en snoeit in de vergoedingen van zijn personeel terwijl AMD de verwachtingen van Wall Street vorige week nog kon overtreffen.

ARM speelt ook mee

De vertraging van de markt laat zich ook sterk voelen bij Apple en dat heeft interessante bijwerkingen. Apple is immers de voorvechter van de ARM-architectuur in pc-land en zorgde er bijna eigenhandig voor dat niet zo lang geleden 14,6 procent van de pc’s een ARM-chip aan boord had (De M-reeks). Intussen werden er minder Apple-computers verkocht en daalt het aandeel van ARM naar 13,3 procent ten voordele van x86. Vorig jaar stond ARM nog op 10,3 procent, dus de trend blijft wel opwaarts.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home