AMD pompt 135 miljoen dollar in R&D in Ierland

AMD. Picture by Coalesce.

AMD investeert 135 miljoen dollar voor strategisch onderzoek en ontwikkeling in Ierland. De Europese investering is significant maar valt in het niets bij de plannen van Intel.

AMD gaat 135 miljoen dollar investeren in R&D in Ierland, en dat over een periode van vier jaar. Met de investering creëert de chipspecialist ruimte voor 290 ingenieurs en onderzoekers, samen met ondersteunend personeel. AMD kondigde het plan trots aan in Dublin.

“Door verder te investeren en onze aanwezigheid in Dublin en Cork uit te breiden, zijn we vastberaden om te blijven innoveren in Ierland en om het Europese ecosysteem rond halfgeleiders te steunen”, zegt marketing, HR en communicatiebaas Ruth Cotter over de plannen.

Goed voor Europa

De investeringen zijn een welkome zaak in Europa, dat actief probeert om een belangrijkere rol te spelen in de productie van microchips. Tijdens de coronacrisis werd het strategische belang ervan pijnlijk duidelijk, net als het feit dat zowat de hele toeleveringsketen zich in het Zuiden van Azië bevindt.

FPGA-specialist Xilinx, intussen eigendom van AMD, investeerde voor de acquisitie ook al in Ierland. In 2017 kondigde Xilinx een investering van 40 miljoen dollar aan in zijn R&D-aanwezigheid in het land.

Intel doet meer

Hoewel de investeringen niet min zijn, vallen ze in het niets bij de plannen van concurrent Intel. Intel heeft in tegenstelling tot AMD niet alleen het design maar ook de productie van microchips in handen. Voor die productie plant Intel een nieuwe fabriek in Maagdenburg in Duitsland, die een investering van zo’n 30 miljard dollar vertegenwoordigt. Ook in Polen dropt Intel 4,6 miljard dollar voor een nieuwe site.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home