‘AMD grijpt zeven procent van de AI-chipmarkt met Instinct MI300X’

AMD plukt de vruchten van de lancering van zijn Instinct MI300X-accelerator. De Nvidia-concurrent grijpt meteen zeven procent van een erg gesloten markt.

De AI-chipmarkt is gedomineerd door Nvidia maar AMD daagt dat status-quo uit. De AMD Instinct MI300X is een rechtstreekse concurrent voor de Hopper H100 van Nvidia en wordt als nieuwkomer gesmaakt in de markt. Volgens analisten zou AMD zeven procent van de AI-chipmarkt grijpen met zijn accelerator.

Capaciteit

Daar zijn verschillende redenen voor. Om te beginnen is de MI300X een concurrentiële chip met aantrekkelijke specificaties. Een grote berg van 192 GB HBM3-geheugen zorgt ervoor dat gebruikers enorme modellen in één chip kunnen laden. Er zijn ook praktische overwegingen. De vraag naar AI-chips is nauwelijks bij te houden en Nvidia loopt tegen de beperkingen van zijn toeleveringsketen aan. AMD-chips rollen als extra capaciteit van de band en zijn in trek gewoon omdat ze beschikbaar zijn.

Daar staat tegenover dat het AMD-ecosysteem om dit moment beperkter is. Nvidia heeft een uitgebreidere software-ondersteuning en kon zich de laatste jaren ontpoppen tot de de facto norm voor AI-compute. Dat is een barrière voor AMD, maar wel één die te slopen valt. Hoe meer van de markt AMD kan wegkapen, hoe prominenter het eigen ecosysteem wordt en hoe lager de drempel voor andere partijen om ook voor AMD te kiezen.

Op dit moment is Nvidia nog steeds de onbetwiste AI-koning. De nieuwe Blackwell-chips zullen die realiteit nog even bestendigen. AMD toont wel dat de totale alleenheerschappij niet zomaar zal blijven duren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home