Servergigant Inspur omarmt ARM met Ampere Altra

Inspur gaat ARM-gebaseerde servers bouwen. Daartoe omarmt de servergigant de Altra en Altra Max-processoren van Ampere.

ARM voor servers maakt een grote sprong voorwaarts. Serverfabrikant Inspur gaat ARM-gebaseerde toestellen bouwen. Daartoe gaat het bedrijf in zee met Ampere, dat de Altra en de Altra Max-CPU’s bouwt. Ampere krijgt alsmaar meer voet aan grond binnen het ARM-gebaseerde serverlandschap en kan onder andere Oracle en Microsoft tot zijn klanten rekenen.

Wie niet thuis is in de serverwereld, kent Inspur misschien niet direct bij naam. De technologiereus is volgens IDC de op twee na grootste serverfabrikant ter wereld, enkel voorafgegaan door HPE en Dell Technologies. Inspur verzet vooral volume bij grote cloudbedrijven en hyperscalers en haalde zo vorig jaar 9,5 procent van de markt binnen.

Certificaat en server

Nu haalt Inspur zijn Arm SystemReady SR-certificaat. Dat wordt uitgegeven door chipdesigner Arm zelf en moet klanten het nodige vertrouwen geven dat hardware binnen het ARM-ecosysteem goed werkt. Inspur introduceert meteen ook de NF5280R6, gebouwd met de 80 core Ampere Altra of de 128 core Ampere Altra Max. De server in kwestie is gericht op het high end segment en krijgt twee sockets. Inspur mikt met het toestel op big data analytics en grote containerclusters.

Het systeem zelf heeft een 2U-formaat  en komt voorzien van een NVMe M.2 slot, ruimte voor 32 DIMM’s, 8 PCIe-sleuven en meer dan tien 3,5 inch of 2,5 inch-drives vooraan die je kan hotswappen.

Inspur denkt dat de ARM-server 36 procent meer dichtheid per rack biedt, terwijl de stroomconsumptie met 41 procent deelt vergeleken met equivalente x86-servers.

Tractie

Die vaststelling ligt in lijn met de bevindingen van onder andere AWS. Dat bouwt zijn eigen ARM-gebaseerde Graviton-processors voor eigen cloud-instances. Die hebben een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding en verbruiken minder, waardoor AWS-klanten ze gretig omarmen.

lees ook

Van telefoon over laptop tot server: geniet ARM binnenkort de voorkeur boven x86?

Onder leiding van AWS vindt ARM alsmaar meer tractie in datacenters. Hyperscalers nemen het voortouw, maar met een partij als Inspur aan zijn zijde vindt ARM zijn weg naar de mainstream. Voor Ampere is de samenwerking met Inspur ook goed nieuws. Het jonge ecosysteem is nog opzoek naar spelers die de standaard zullen zetten en Ampere heeft daarvoor erg goede kaarten in handen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home