Amazon Web Services lanceert bétaversie van eigen chatbot

Chatbot

Amazon Web Services (AWS) heeft een bétaversie aangekondigd van de AWS Chatbot. De bot wordt aangesloten op de Amazon Simple Notification Service (SNS), waardoor deze geïntegreerd kan worden met andere AWS-services.

De AWS Chatbot werkt onder meer met Amazon CloudWatch, AWS Health, Budgetten, Security Hub, GuardDuty en CloudFormation. Het betreft voor nu dan misschien niet alle AWS-services, maar het bestrijkt wel de meeste bases voor bedrijven die hun AWS-implementaties in de gaten willen houden, aldus Techcrunch. Bovendien kan de chatbot berichten ontvangen van SNS in een Slack-kanaal of in een Amazon Chime-chatroom, de online vergaderdienst van Bezos.

DevOps-teams

AWS heeft lange tijd tools aangeboden om chatbots te bouwen, echter lanceerde het niet eerder zelf een soortgelijke service. Op zich opvallend dat dit nu pas gebeurd, gezien het moeilijk is om DevOps-teams voor te stellen, die geen gebruik maken van Slack of vergelijkbare tools.

“DevOps-teams maken op grote schaal gebruik van chatrooms als communicatiehubs waar teamleden met elkaar samenwerken. Ze doen dit zowel met elkaar als met de systemen die ze gebruiken. Bots helpen deze interacties te vergemakkelijken, leveren belangrijke meldingen en geven commando’s van gebruikers terug aan systemen”, zegt Ilya Bezdelev, productmanager van AWS.

“Veel teams geven er zelfs de voorkeur aan dat operationele evenementen en meldingen via chatrooms komen, waar het hele team de meldingen kan zien en de volgende stappen kan bespreken.”

Geen diagnostische informatie

Overigens vergt de bétaversie nog extra sleutelwerk voordat de chatbot goed werkt. Zo is er op dit moment alleen sprake van eenrichtingsverkeer, waarbij de chatbot waarschuwt bij problemen. Echter zelf opdrachten geven voor verdere diagnostiek via een virtuele gebruiker in een chatroom  is in de bétaversie geen optie. Je kunt dus wel meldingen ontvangen voor Slack, maar geen commando’s terugzetten naar AWS. Dat komt er voor nu op neer dat de chatbot graag praat, maar nog niet goed luistert. Al is de kans groot dat deze functionaliteit is verbeterd op het moment dat de chatbot algemeen beschikbaar wordt. Zeker gezien een chatbot die niet-interactief is, niet echt een chatbot genoemd kan worden.

AI-mogelijkheden

Ook lijkt het erop dat AWS geen inspanning lijkt te leveren aan artificiële intelligentie (AI)-mogelijkheden, constateert The Register. De uitdaging bij het configureren van waarschuwingen is om de juiste balans te vinden tussen teveel informatie (met het risico dat echte problemen verloren gaan in de hoeveelheid aan informatie) of onvoldoende informatie. Hierdoor komen niet alle problemen aan de oppervlakte. Juist AI zou veranderingen in deze patronen kunnen detecteren en zo kwesties benadrukken, die menselijke aandacht vereisen.

Lees ook: 95% van alle consumenten wil liever mens dan chatbot

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home