AI-chips verkopen als zoete broodjes, AI-pc’s ook?

ai chip

Gartner verwacht dat de AI-gekte nog niet onmiddellijk zal gaan liggen. In 2024 stijgen de inkomsten uit AI-chips met 33 procent, in 2025 komt daar nog eens dertig procent bij.

Gartner voorspelt dat de inkomsten uit verkoop van AI-chips dit jaar opnieuw fors zal toenemen. Vorig jaar stopte de teller op 53 miljard dollar, maar dit jaar zal dat toenemen tot 71,25 miljard. De gekte zal na dit jaar ook nog niet doen, want voor 2025 voorziet Gartner nog eens stijging van dertig procent naar bijna 92 miljard dollar.

ai chips
Bron: Gartner

Nvidia vs de rest

Voor wie die inkomsten zullen zijn, laat Gartner tactisch in het midden. In de eerste plaats denken we natuurlijk aan Nvidia. Het bedrijf kondigde recent dat het nog een tandje gaat bijsteken om vanaf nu jaarlijks een nieuwe GPU-architectuur te kunnen lanceren, in plaats van iedere twee jaar. De positieve vooruitblik van Gartner moet Nvidia alvast extra motivatie geven, al zullen de huidige kwartaalcijfers dat ook wel doen.

Maar Gartner denkt niet dat Nvidia de volledige koek zal kunnen opeisen. AWS, Google, Microsoft, Meta en andere grote AI-partijen ontwikkelen nu ook hun eigen chips om de huismodellen op te trainen en draaien.

Het gebruik van op maat ontworpen chips kan de kosten voor het leveren van AI-gebaseerde diensten aan gebruikers aanzienlijk verlagen. Nu de AI-markt opschuift van de ontwikkeling van modellen naar de praktische toepassing ervan, zal deze trend zich voortzetten, zegt Gartner.

AI-pc’s

De analyse van Gartner omvat ook de nu al beruchte ‘AI-pc’, uitgerust met NPU om AI-workloads te draaien. Intel probeert deze term al sinds het begin van het jaar te lanceren, maar pas met de aankondiging van Copilot Plus (met Qualcomm-chips) door Microsoft is het officiële startschot gegeven.

Gartner verwacht dat dit jaar al één op vijf gekochte nieuw aangekochte pc’s onder dit label zal vallen. Vanaf 2026 zouden dan enkel nog AI-pc’s verkocht worden.

lees ook

Al deze Copilot Plus-pc’s zijn vanaf juni beschikbaar

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home