Adobe legt uit waarom Figma-deal in elkaar stortte

Adobe Figma

Adobe verklaart waarom de overnamedeal met Figma is afgesprongen. Daaruit blijkt dat de Europese Commissie geen ongelijk had in haar ongunstige beoordeling.

Adobe en Figma gaven enkele dagen geleden hun overnameplannen op. Adobe wilde Figma kopen en had daar twintig miljard dollar voor over. Regulatoren van het VK en de EU waren echter niet opgezet met de plannen. In een voorlopig advies gaf de EU aan dat het de overname niet zag zitten en een maand later gaven Adobe en Figma de plannen op.

Beiden gaven aan het niet eens te zijn met de beoordeling van de regulator, al blijkt nu uit een interview met Adobe dat de regelgevers de situatie correct hebben ingeschat. Aan The Verge zegt de advocaat van Adobe immers dat het bedrijf niet aan de EU kon bewijzen dat de overname de concurrentie in de markt niet negatief zou beïnvloeden. Dat is natuurlijk de essentie van de hele antitrustzaak. De EU vreesde dat Figma en Adobe wel degelijk in elkaars vaarwater opereren, wat concurrentie stimuleert. Beide partijen ontkenden, maar konden hun eigen claims niet hard maken.

Toekomstige concurrentie

De focus van het onderzoek lag op toekomstige concurrentie. Hoewel beide partijen op dit moment geen sterk overlappend aanbod hebben, vreesde de EU dat de overname ervoor zou zorgen dat zoiets er nooit zou komen. Adobe XD werd bijvoorbeeld in aanloop naar de deal richting het graf verwezen. Dat product was het relevantste alternatief van Adobe voor Figma. Adobe claimde dat het met XD geprobeerd en gefaald had, maar de EU zag daarin net de illustratie dat de overname dergelijke innovatie op de markt zou fnuiken.

Volgens de advocaat hebben Figma en Adobe hun opties onderzocht, maar leek het erop dat de regulatoren geen oren hadden naar bijkomende argumenten, behalve dan het afspringen van de deal.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home