EU ziet overname Figma door Adobe niet zitten

De Europese Unie heeft bezwaren tegen de overname van Figma door Adobe. De unie ziet de overname als anti-competitief. De twee partijen krijgen nu de kans om zich te verantwoorden in een poging de acquisitie te redden.

De overname van Figma door Adobe heeft het potentieel om de concurrentie in de markt te fnuiken. Tot die voorlopige conclusie komt de Europese Commissie. De commissie onderzoekt de acquisitie ter waarde van 20 miljard dollar uit vrees dat ze indruist tegen de Europese antitrust-regels. Begin augustus lanceerde de EU een uitgebreid fase 2-onderzoek naar de overname. Eind september raakte vervolgens bekend dat de deadline voor het onderzoek werd uitgesteld in afwachting van extra informatie, opgevraagd bij de twee partijen.

Concurrentie

De voorlopige conclusie is een belangrijke stap in het onderzoek, dat nog tot vijf februari loopt. De commissie denkt dat Figma zonder de overname door concurrent Adobe het potentieel heeft om uit te groeien tot een significante concurrent voor Adobe wat betreft vector- en raster-bewerkingstools. Ook nu al zou Figma belangrijke invloed uitoefenen op Adobe. De EU vreest dat de overname de concurrentie in de globale markt zou verminderen.

Adobe is al gestart met het uitfaseren van Adobe XD. Dat product concurreert wel degelijk met Figma. De EU ziet in die actie een bewijs van de verminderde concurrentie als gevolg van de deal.

Adobe van zijn kant denkt dat de acquisitie wel kan doorgaan, omdat de producten van Figma complementair zouden zijn aan die van Adobe zelf. Ook Figma geeft aan dat het optimistisch is. Beide partijen krijgen nu de kans om argumenten aan te brengen om aan de zorgen van de Europese regulator tegemoet te komen. Ze kunnen de overnamedeal ook aanpassen.

De EU is niet de enige instantie die in de haren krabt bij de overnameplannen. Ook in het VK loopt een diepgaand onderzoek en de VS zouden hun eigen antitrustzaak voorbereiden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home