Zo bescherm je je online privacy

Zo bescherm je je online privacy

Digitale veiligheid is een hot topic tegenwoordig en dat is eigenlijk niet verwonderlijk: steeds meer krijgen particulieren, maar ook bedrijven te maken met diefstal van hun persoonlijke en/of gevoelige gegevens. De digitale vooruitgang brengt veel mogelijkheden met zich mee, maar jammer genoeg al evenveel uitdagingen, waarvan een verlies aan privacy niet de kleinste is.

Hoe zorg je nu voor een veilig en verantwoord gebruik van het internet en digitale hulpmiddelen? Hier lees je er alles over.

3 Tips voor meer privacy op het internet

1. Wees voorzichtig met gevoelige informatie

Zowel privépersonen als bedrijven doen er goed aan hun persoonlijke of bedrijfsinformatie niet zomaar rond te strooien. Het gaat op kleine schaal om bijvoorbeeld een telefoonnummer of bankrekeningnummer, op grote schaal om belangrijke bedrijfsgegevens.

Het gebruik van digitale tools, zoals apps of boekhoudingprogramma’s, vereist soms dat veel van die gevoelige informatie gedeeld wordt, maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Zelfs in deze moderne tijden is het dus niet altijd een slecht idee om zo veel mogelijk zaken offline te regelen.

2. Het belang van 2FA

Met het oog op veiligheid kunnen particulieren en bedrijven zogenaamde two factor authentication toepassen, die gebruik maakt van een extra app of code naast het traditionele wachtwoord om in te loggen op een programma of account.

De meeste 2FA-apps geven elke minuut of halve minuut een andere inlogcode weer die slechts tijdelijk werkt, waardoor de kans dat iemand je account kan hacken meteen veel kleiner is. Bij andere apps moet die code dan weer slechts een keer per locatie, per maand of bij elk gebruikt apparaat bevestigd worden.

3. Gebruik een VPN

Steeds meer particulieren maken tegenwoordig gebruik van een zogenaamde VPN of virtual private network, ter bescherming tegen diefstal van hun persoonlijke gegevens. Zo’n netwerk werkt in de eerste plaats door het IP-adres van de gebruiker te camoufleren, zodat andere partijen niet zomaar kunnen achterhalen waar die persoon woont of het internet gebruikt.

Andere zaken die hierdoor verborgen blijven, zijn onder andere de daadwerkelijke identiteit van de internetgebruiker en zelfs zijn of haar zoekgeschiedenis en browseractiviteiten. VPN’s zijn vooral interessant voor particulieren die het internet onbezorgd en op een autonome manier willen kunnen gebruiken.

Inzetten op veiligheid is geen overbodige maatregel in onze digitale maatschappij, zowel voor kleingebruikers als voor bedrijven die privacy belangrijk vinden en het risico op hacken, doorverkopen van persoonlijke informatie en diefstal willen minimaliseren. Bovenstaande tips zijn alvast een stap in de goede richting.


Dit is een bijdrage aangeleverd door een partner. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.