Er wordt ruim een miljoen euro vrijgemaakt om scholen extra te beschermen tegen cyberaanvallen.
1,2 miljoen euro, zoveel gaat Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs, vrijmaken om scholen te beschermen tegen cyberaanvallen. De digitale vooruitgang binnen het onderwijs gaat onvermijdelijk gepaard met een toenemende kans op cyberdreigingen. Betere monitoringssoftware en een responsteam met ICT-specialisten vormen de eerste stappen richting een geavanceerde bescherming tegen cyberaanvallen in het onderwijs.
“We moeten niet naïef zijn”
Scholen werken steeds meer met digitale oplossingen. Die Digisprong brengt nieuwe uitdagingen met zich mee op gebied van cyberveiligheid. Om scholen de juiste munitie te geven in de strijd tegen cyberaanvallen, wil de Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts betere monitoringssoftware en een responsteam met ICT-specialisten die scholen meteen ondersteunen bij een cyberaanval. Hiervoor maakt Weyts 1,2 miljoen euro vrij.
lees ook
Cybersecurity in België: wat zijn de grootste uitdagingen?
Scholen zouden hiermee beter beschermd moeten worden tegen bijvoorbeeld leerlingen die hun eigen school willen hacken, cybercriminelen die jacht maken op gevoelige informatie en buitenlandse mogendheden die de democratie willen destabiliseren.
Weyts: “We moeten niet naïef zijn: scholen kunnen een doelwit worden. Soms gaat het om een leerling die zijn eigen punten wat wil verhogen, maar er zijn ook cybercriminelen die persoonlijke info buit willen maken en hackers die zoveel mogelijk systemen willen verlammen. Onze scholen moesten digitaler worden, maar ze mogen niet minder veilig worden.”