Europese politiediensten verenigen zich tegen end-to-end-encryptie

whatsapp end-to-end-encryptie

In een gezamenlijke oproep pleiten Europese politiediensten voor de afschaffing van end-to-end-encryptie op chatplatformen. Versleutelde berichten brengen de algemene veiligheid in gevaar.

De oproep verscheen zondagavond op de website van Europol. De Europese politiediensten halen twee argumenten aan om de afschaffing van end-to-end-encryptie te rechtvaardigen. Ten eerste belemmert het de ‘rechtvaardige toegang’ van ordehandhavingsdiensten tot de onderlinge communicatie van criminele entiteiten. Daarnaast maakt het ook de bedrijven achter de chatdiensten zelf tandeloos in de preventie van illegale activiteiten op hun platformen.

Chatdiensten zoals WhatsApp versleutelen je chatberichten zodat enkel en alleen de persoon voor wie het bestemd is, het bericht kan lezen. Eigenaar Meta beweert stellig dat het zelf ook nooit toegang heeft tot je berichtenverkeer. Het technologiebedrijf rolde end-to-end-encryptie recent ook uit voor Messenger.

Denk aan de kinderen

Ordehandhavingsdiensten zijn niet bepaald dol op versleuteling, omdat zij menen dat criminelen hierdoor vrij spel krijgen op berichtenplatformen. Er wordt daarbij vaak beroep gedaan op het ‘denk aan de kinderen’-argument omdat end-to-end-encryptie het verspreiden van kinderpornografie verspreidt.

lees ook

VK zet vendetta tegen elementaire privacy verder

Maar ook de drugshandel en terrorisme zouden baat hebben bij versleuteling. Europol-topvrouw Catherine De Bolle gaat zelfs zo ver door te stellen dat met encryptie ‘onze huizen gevaarlijker worden dan onze straten’.

Balans tussen privacy en veiligheid

Er zijn ook goede argumenten voor end-to-end-encryptie te bedenken. Het mag niet de bedoeling zijn dat de overheid en de politie zomaar al onze persoonlijke chatberichten zitten mee te lezen om zeker te zijn dat je geen potentiële terrorist bent. Privacy en veiligheid hoeven elkaar niet per definitie uit te sluiten, zegt cybercrimespecialist Philippe Van Linthout aan VRT NWS, al voegt hij daar ook aan toe dat alternatieven voor end-to-end-encryptie ‘een pak geld zullen kosten’.

De oproep van Europol doet denken aan de strijd die het Verenigd Koninkrijk voert tegen end-to-end-encryptie. Daar kwam men in september tot de conclusie dat een alternatief systeem met de huidige technologie nog niet haalbaar is, waardoor de Online Safety Bill sterk afgezwakt werd. Een kleine overwinning voor de voorvechters van privacy, maar het laatste woord over end-to-end-encryptie is nog lang niet gezegd.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.