Nieuwe microchip brengt optische kwantumcomputer stap dichterbij

kwantum quantum chip

Een internationaal team van onderzoekers heeft een grote stap gezet richting een optische kwantumcomputer. Het team gelooft dat de oplossing het potentieel heeft om nieuwe medicijnen kan ontwikkelen en energiebesparende methodes kan optimaliseren.

Het onderzoeksteam heeft de allereerste optische microchip ontwikkeld dat een bijzondere staat van licht (squeezed vacuum) kan genereren, manipuleren en detecteren. Dit is essentieel voor kwantumberekeningen volgens Phys.org. Een optische microchip heeft de basisfunctionaliteit aan boord om toekomstige kwantumcomputers te bouwen.

De Griffith University in Queensland heeft het project geleid in samenwerking met University of Munster in Duitsland, The Australian National University (ANU) en de University of New South Wales-Canberra, allemaal met ondersteuning van de ARC Centre of Excellence for Quantum Computation and Communication Technology.

Waveguides

Mede-onderzoeker Professor Elanor Huntington: “Dit toestel is een belangrijke technologische stap richting het maken van een optische kwantumcomputer. Die zal bepaalde problemen veel sneller kunnen oplossen dan traditionele computers vandaag kunnen.”

De microchip meet 1,5 cm breed, 5 cm lang en 0,5 cm dik. Het bevat componenten dat op verschillende manieren met licht kan interageren. Al deze componenten worden verbonden door kleine kanalen (waveguides) die het licht rond de microchip loodsen. Het proces is gelijkaardig aan draadjes die verschillende delen van een elektrisch circuit verbinden.

Het experiment is de eerste die de drie basisstappen realiseert die nodig zijn voor een optische kwantumcomputer: generatie van kwantum lichtstaten, de manipulatie ervan op een snelle en opnieuw configureerbare manier en de detectie ervan.

 

Gerelateerd: Fujitsu heeft tussenstap klaar richting kwantumcomputer

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.