5 essentiële stappen na de installatie van Windows 11

Windows 11 startmenu donker

Windows 11 geïnstalleerd? Dan is het tijd voor een beetje optimalisatie. Microsofts standaardinstellingen zijn immers niet allemaal even goed.

Nam je de moedige beslissing om meteen te upgraden naar Windows 11? Of misschien haalde je een splinternieuwe pc in huis waarop Windows 11 reeds geïnstalleerd staat. Hoe dan ook raden we je aan om enkele slechte keuzes van Microsoft meteen ongedaan te maken.

  • Dubbele Teams, dubbele miserie

    Zit je achter een werktoestel, dan is de kans heel groot dat daar Microsoft Teams op staat. Wie Teams wil, kan de tool heel eenvoudig downloaden en installeren via de website van Microsoft. Toch vindt de Windowsbouwer het nodig om Teams met Windows 11 te integreren. Het resultaat: je hebt nu twee keer Teams, met twee bijna identieke logo’s. Leuk voor die hard fans, nutteloos voor de rest.

    Het resultaat: je systeem heeft nu twee versies van Teams met dezelfde functionaliteit maar verschillende logo’s. Ze starten bovendien allebei mee op en vertragen je pc. Gelukkig kan je de vooraf geïnstalleerde versie van Teams eenvoudig verwijderen. Ga naar Instellingen, kies Apps en vervolgens Apps en onderdelen. Zoek bij de Lijst met apps naar Teams en verwijder de versie met het logo waarin het paarse mannetje een wit blad met een paarse ‘T’ vasthoudt. Het logo zonder wit is de gewone versie van Teams.

  • Wie wil Widgets?

    Naast Teams gaat Microsoft ervan uit dat je een knop voor widgets op je taakbalk wil. Klik erop, en je krijgt enkele handige exemplaren zoals het weer te zien, gecombineerd met een matig gecureerde feed van artikelen met dank aan Bing. De knop zit wat ons betreft in de weg en zijn we liever kwijt dan rijk. Klik rechts op de taakbalk en selecteer de enige overgebleven optie in het drastisch gekortwiekte contextmenu: Taakbalkinstellingen. Zet de schakelaar naast Widgets op Uit. Aangezien je de dubbele versie van Teams in de vorige stap verwijderde, kan je het vinkje achter Chatten ook op Uit zetten.

  • Breng het startmenu naar huis

    Microsoft koos ervoor om het startmenu centraal op de taakbalk te zetten. Dat oogt fris en nieuw en kan op zich niet zoveel kwaad. Het menu schuift wel op naarmate je meer of minder toepassingen opent, zodat zaken zelden op exact dezelfde plaats staan. Door Start terug naar links te verplaatsen, kan je weer volop op je spiergeheugen vertrouwen.

    Ga opnieuw naar Taakbalkinstellingen en ontvouw Gedrag van taakbalk onderaan. Kies bij Uitlijning van taakbalk de optie Links uit het dropdownmenu. Zowel Start als het bijhorende menu verschijnen nu links.

  • Efficiëntie of ademruimte?

    Het valt je misschien meteen op: in verkenner kiest Microsoft bij Windows 11 voor een wel erg ruime interlinie. In een lijst met bestanden zie je meer witruimte dan informatie. Dat ademt, maar is niet zo efficiënt.

    Klik bovenaan in Verkenner op Weergeven en selecteer Compacte weergave indien je meer items in een lijst wil zien. Via de optie keer je terug naar de interlinie van Windows 10.

  • Snel, sneller, snelst

    Windows Verkenner opent standaard op het scherm Snelle toegang. Daarin zie je enkele belangrijke mappen gecombineerd met mappen en bestanden waarvan Windows 11 denkt dat je ze belangrijk vindt. Het nieuwe Startmenu brengt recente bestanden echter al naar de voorgrond onder de optie Aanbevolen. Wij vinden het efficiënter om met verkenner meteen op Deze PC te starten.

    Open Verkenner en klik op de drie puntjes rechts bovenaan. Ga nu naar Opties. Klik onder Algemeen op het dropdownmenu achter Verkenner openen in. Selecteer Deze pc, kies Toepassen en sluit het venster. Voortaan kom je automatisch bij Deze pc terecht wanneer je een nieuw verkennervenster opent.

Bovenstaande kleine tweaks maken Windows 11 wat ons betreft merkbaar handiger. Door de bloatware van Microsoft te verwijderen en enkele standaardinstellingen aan te passen, danst het besturingssysteem al snel meer naar jouw pijpen in de plaats van naar die van Microsoft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.