De nieuwe Samsung Galaxy S24-smartphones zitten bomvol nieuwe AI-functies. Die zijn zeker interessant en vooral ook amusant, maar is het ook een must-have? Dat nog verre van.
AI is het trefwoord dat Samsungs nieuwste Galaxy S24-smartphonelijn samenvat. Samsung heeft dit jaar gekozen voor een eerder bescheiden hardware-upgrade, maar voegt heel wat nieuws toe op softwarevlak. Onder de noemer Galaxy AI komen de S24-toestellen met interessante AI-functies. Bij lancering van de toestellen zijn de volgende functies beschikbaar:
- Live Translate: vertaal in realtime telefoongesprekken, zonder nood aan een extra app
- Interpreter: live-gesprekken in realtime vertalen op een gedeeld scherm;
- Chat Assist: selecteer een stuk tekst en vraag om die te herwerken naar een bepaalde stijl (casual, social, professioneel);
- Transcript Assist: uit gesprekken kunnen transcripties, samenvattingen en vertalingen worden gemaakt;
- Circle to Search: een gloednieuwe Google-functie, exclusief voor Pixel 8- en Galaxy S24-toestellen, waarbij je iets kan omcirkelen in een app om direct te zoeken à la Google Lens;
- AI-bewerkingstools in Samsung Galerij: maak slow-motion video’s, verplaats of verwijder een voorwerp, dier of mens en vul foto’s op wanneer je die bijsnijdt.
Om deze functies te kunnen inbakken in de OneUI-softwarelaag, werkt Samsung nauw samen met Google. Galaxy AI zal je daarom terugvinden in de systeemapps van je toestel, zoals Berichten, Notities en Galerij, maar ook gewoon tijdens het surfen, op voorwaarde dat je een Samsung-account hebt. We worden altijd wat zenuwachtig wanneer smartphonefuncties achter een verplicht account worden gestopt (je bent in Android al niets zonder Google-account). Voor deze ene keer maken we een uitzondering.
lees ook
Samsung Galaxy S24 Plus review: nog steeds overbodig
Spreek je Nederlands?
Voor Nederlandstalige gebruikers is het aanbod net iets beperkter: Galaxy AI begrijpt wel Nederlands, maar spreekt het nog niet. Daardoor worden sommige Galaxy AI-functies nog niet in onze taal ondersteund. Dat is onder meer het geval voor alle vertaalfuncties en Transcript Assist.
Als je de vertaalfuncties nu wilt uitproberen op Nederlandstalige tekst, krijg je een melding dat de taal niet wordt herkend: teksten samenvatten gaat wel perfect in het Nederlands. In de loop van dit jaar zal Samsung met software-updates ondersteuning voor meer talen toevoegen. We focussen ons in dit artikel op de functies die je nu al in het Nederlands kan gebruiken.
AI op je smartphone: wat kan je met Galaxy AI?
Photoshop voor dummies
Wat de beeldbewerkingsfuncties betreft, is een taalbarrière hoe dan ook geen issue. Deze functies zijn niet exclusief voor Samsung-toestellen en vind je in een gelijkaardige vorm ook op de Google Pixel 8. Stoort een bepaald object of persoon op de foto je? Geen probleem, in een handomdraai heb je iets ‘uitgegumd’ van een foto, ook schaduwen. Vind je uitgummen wat te drastisch, kan je het object ook op een andere plek zetten en/of kleiner maken.
Als je met een kritisch oog kijkt, dan zie je wel dat er geknoeid is met de foto. Een object verwijderen of verplaatsen geeft een minder scherpe vlek op je foto op de plaats waar het origineel stond en bij een verplaatst item kan je wel zien dat dit geknipt en geplakt is. In onderstaande galerij zie je enkele bewerkingen die mogelijk zijn met Galaxy AI.
Alleen al voor de beeldbewerkingsfuncties is het eens de moeite om Galaxy AI onder handen te nemen, al worden we er tegelijkertijd een beetje argwanend door. Beelden manipuleren was nog nooit zo eenvoudig: geloof dus niet alles wat je ziet op een Samsung Galaxy S24. De software plaatst soms een AI-watermerk bij bewerkte waterbeelden, maar doet dat niet consequent. Het watermerk is zelf niet opgewassen tegen de gomfuncties, wat het in wezen compleet nutteloos maakt.
Cirkels trekken
Een andere AI-functie van Google die Samsung meeneemt naar de S24-reeks is Circle to Search. De functie werkt zoals Google Lens, met het verschil dat Circle to Search rechtstreeks vanuit een applicatie kan worden opgeroepen zonder die te hoeven verlaten. Dat is zeer eenvoudig. Hou terwijl je in een app zit de middelste knop onderaan het scherm even ingedrukt (niet meteen loslaten, anders sluit je de app af).
De app wordt nu gepauzeerd en je kan eender welk object of een stuk tekst markeren. Dat kan door, naar de naam van de functie, er een cirkel rond te trekken. Eventjes aantikken is ook al voldoende. Google Search wordt nu in een zwevend venster over de applicatie geopend met zoekresultaten voor wat je net hebt aangeduid. Dit kan handig zijn voor wanneer je bijvoorbeeld een bepaald woord op een webpagina niet helemaal begrijpt.
Teksten samenvatten
Galaxy AI kan je ook op andere manieren helpen met het lezen van webpagina’s. Zo vat de AI in een handomdraai lange teksten voor je samen in enkele bulletpoints. Dit kan voor individuele paragrafen, maar ook voor volledige teksten. Meestal werkt dat heel goed, al durft de AI ook wel koppig zijn en een bepaalde pagina niet samenvatten omdat er ‘ongepaste inhoud’ in zou staan. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij alinea’s uit deze blog over AI en cyberbeveiliging.
Het is ook jammer dat dit voorlopig nog niet rechtstreeks vanuit de browser kan, zoals Circle to Search. Je moet een tekst eerst kopiëren en plakken in je Notities-app om het daar te laten samenvatten. In onderstaand voorbeeld zie je hoe Galaxy AI onze review van de S24 verwerkt.
Schrijfhulp
Heb je geen inspiratie om een bericht te schrijven? Ook dat kan Galaxy AI voor je doen; de AI-assistent zit mee in je toetsenbord. Op basis van enkele trefwoorden kan je de AI een zin laten herformuleren. Het leuke is dat je daarbij ook uit verschillende stijlen kan kiezen, afhankelijk voor wie het bericht bestemd is: professioneel, informeel, beleefd, social en emojify.
Kies je voor een professionele of beleefde stijl, dan zal de Galaxy AI meer formeel klinkende zinnen uittypen, bij de informele stijl kan er al eens afkorting vanaf en als hastags en emoji’s jou (en de ontvanger van het bericht) niet afschrikken, dan zijn er de social- en emoji-stijlen. Dit is niet alleen beschikbaar in de Samsung-applicaties, maar ook Gmail, Outlook en WhatsApp, om maar enkele voorbeelden te noemen.
Naast berichten voor je herschrijven, kan je Galaxy AI ook een spellingscheck voor je laten uitvoeren. Dezelfde schrijffuncties zitten ook in de Notities-app. Berichten laten vertalen naar of vanuit het Nederlands is dus voorlopig nog niet mogelijk.
Galaxy AI is leuk om mee te experimenteren, maar voorlopig niet meer dan dat. Alles werkt nog niet honderd procent zoals het zou moeten en het is bovendien nog wachten tot het volledige pakket ook in het Nederlands beschikbaar is. Met een Galaxy S23 zal je overigens ook kunnen meedelen in de pret (met een ander Samsung-toestel lijk je niet te veel hoop te moeten koesteren). Samsung geeft ons een voorsmaakje van de mogelijkheden van generatieve AI in een smartphonecontext, iets waar we de komende jaren ongetwijfeld nog veel over zullen horen.
lees ook