Overstappen van Windows naar Chrome OS op kantoor: haalbare kaart of genadeslag?

Chromebook

Chromebooks hebben al lange tijd een vaste plaats veroverd op de laptop- en computerafdeling. Voornamelijk de scherpe prijs waar de toestellen voor verkocht worden, valt op. Is het voor kantoorwerkers ook een optie de Windows-omgeving te verlaten? Of valt de Chromebook niet te combineren met de professionele ruimte? Dat testten we uit.

Sinds de lancering van de eerste Chromebook in 2011 heeft het toestel nog nooit de interesse van mij of mijn collega’s kunnen wekken. Na de tiende verjaardag van Chromebook werd het tijd de Chromebook-ervaring is aan den lijve te ondervinden.

Ik werd voor tien dagen in de Chromebook-wereld ondergedompeld. Het is altijd moeilijk om afscheid te nemen van iets vertrouwds, maar een nieuwe uitdaging kan dan weer nooit kwaad.

Eerste kennismaking

Voor de installatie van een Chromebook moet je natuurlijk over een Google-account beschikken. Google is namelijk de oprichter van de webbrowser Chrome en dus ook van het toestel.

Het zal je niet verwonderen dat ik al een Google-account in mijn bezit had. Een Android-smartphone of een Gmail-account zijn al voldoende om vertrokken te zijn in de Google-wereld. De installatie voor een nieuw account verliep door het aanwezig account wel verbazend vlot.

Eens je aan de slag kan, valt onmiddellijk de taakbalk op. Die zit onderaan, maar geeft alle icoontjes in het midden van het scherm weer. Datzelfde idee heeft ook Microsoft gelanceerd in het nieuwe besturingssysteem Windows 11.

Bekijk je favoriete video’s… misschien niet op kantoor

De nieuwe plaats van de icoontjes in de taakbalk vormt geen enkel probleem. Het felrode YouTube-icoontje dat prominent in de taakbalk aanwezig is daarentegen oogt minder professioneel. Wetende dat de Chromebook vooral een toestel is waar veel studenten en leerlingen mee gezien worden in de leslokalen, zal een groot deel van de gebruikers er geen probleem van maken.

Voornamelijk aan het begin van de pandemie was duidelijk te zien welk publiek de Chromebook aantrekt. Door het thuisleren stegen de verkoopcijfers van de toestellen enorm. Nu de meeste hun noden vervuld zijn, neemt de verkoop van Chromebooks weer af.

Wil je de professionaliteit van je werktoestel opkrikken, dan is YouTube eenvoudig uit de taakbalk te verwijderen. Sleep hiervoor simpelweg het logo naar boven. De applicatie opnieuw in de taakbalk integreren kan door in YouTube via een internetbrowser op te zoeken. Bovenaan in de zoekbalk kan je het YouTube-icoontje aanklikken om de applicatie te installeren.

Het geknipte programma ontbreekt

Het nemen van een schermafbeelding is in veel situaties een dankbaar gegeven. Op Windows-toestellen is daarvoor het knipprogramma in het leven geroepen. Microsoft introduceerde dat programma als alternatief voor de toets en toetsencombinatie om een schermafdruk te nemen. Op een Chromebook van Google is dat programma dus niet te vinden.

Een screenshot maak je door de toetsen Control en Vensters weergeven tegelijk in te drukken. Vensters weergeven is geen knop waar die tekst letterlijk op geplakt is, maar een toets met één rechthoek waar twee verticale strepen langs zijn geplaatst. Op andere toetsenborden is deze knop dan weer niet te vinden en moet je gebruik maken van de F5-knop. Een gedeeltelijke screenshot maak je door aan die toetsencombinatie nog Shift toe te voegen.

Door de toetsencombinatie die je nodig hebt om een schermafbeelding te gebruiken, stuitte ik op de toets vensters weergeven. Deze knop laat je eenvoudig wisselen tussen openstaande vensters. De vensters worden dan net als op een smartphone naast elkaar weergegeven en als gebruiker kan je er makkelijk doorheen navigeren en een ander venster kiezen.

Vergeet de Windows-toets

Ben je even weg van je toestel, dan wordt door cyberbeveiligingsexperten aangeraden je toestel steeds te vergrendelen. Dat is ook nodig bij een Windows- of Mac-toestel, maar gebeurt bijna nooit. Op een Chromebook is daar een handig knopje voor voorzien, waardoor gebruikers hun toestel veel sneller zullen vergrendelen. In de rechterbovenhoek vind je namelijk een slotje waarmee je het toestel met één knop kan vergrendelen.

Het toestel volledig uitschakelen, werkt ook net iets anders dan op Windows. In het begin kon ik de knop dan ook niet vinden, want ik ging uit gewoonte aan de linkerkant van mijn scherm op zoek naar de uitknop. De knop vind je net aan de rechterkant van je taakbalk. Door op de tijd te drukken, kom je in een menu waarin de knop te vinden is. Een fel wit scherm waarvoor een zonnebril wordt aangeraden, dat dramatisch wordt opgezogen tot een zwart gat, laat je weten dat het toestel afsluit.

Gebruikers die van Windows overstappen naar een Chromebook kunnen door die aanpassingen in de basisfuncties even geconfronteerd worden met Chrome-SOS. Het overstappen naar van een Windows-toestel naar een Chromebook is nu eenmaal een aparte ervaring. Het beste advies daarvoor is de Windows-toets zo snel mogelijk vergeten. Maak bovendien van de rechterhoek onderaan je scherm je beste vriend, want de belangrijkste zaken zijn daar allemaal te vinden.

Je weet pas wat je mist als het er niet meer is

Het grootste nadeel voor mijn job was het niet langer kunnen gebruiken van de desktopversie van Word. De applicatie is vanaf 18 september 2021 niet langer te gebruiken op een Chromebook. Microsoft besloot dat de webversie van Office 365 de beste gebruikerservaring gaf op een Chromebook. Het doek viel hierdoor voor enkele desktopapplicaties die vaak gebruikt worden in de kantoorruimte: Teams, PowerPoint, Outlook, Excel en dus Word. 

Vol goede moed werd toch een poging ondernomen de applicatie te installeren. Als Chromegebruiker kun je de Word-applicatie namelijk nog steeds terugvinden en installeren via de Chrome Web Store. De hoop dat de applicatie nog steeds bruikbaar is, wordt daarmee aangewakkerd. Maar koester het niet teveel, want als je de applicatie probeert te openen word je prompt geconfronteerd met de onaangename boodschap dat de Office-app niet langer wordt ondersteund.

Beste gebruikerservaring testen

Al snel werd mijn Chrome-ervaring hierdoor verslechterd. Microsoft deed dus werkelijk een gekke belofte toen het aankondigde dat de webversie de beste gebruikerservaring opleverde.

Tijdens het werken in de webomgeving van Word stuitte ik er al snel op dat knippen, plakken en kopiëren met de muis vraagt om extra een extra Office-extensie. Anders kan je er ook voor kiezen om met de sneltoetsen te leren werken. Ben je even vergeten welke combinatie je nu weer precies moet indrukken? Dan kan je altijd een deel tekst met de muis kopiëren en zal Office je automatisch een kort overzichtje geven van welke toetsencombinatie je nodig hebt.

Tegen het daaropvolgende struikelblok liep ik dan weer aan toen ik een artikel op de website plaatste. Enkele lezers hebben misschien in de laatste weken van oktober wat gekke enters en spaties ontdekt in artikels van mijn hand. Ik kan vertellen dat het niet gaat om een jeugdigere of nieuwe schrijfstijl die zijn intrede maakt op de website. De online office-ervaring heeft daarentegen heel wat bijgedragen aan die gekkigheden.

In een ideale wereld kopieer en plak je de artikels zorgeloos van het ene Word-document naar de website-omgeving waarin je het artikel uploadt, beter bekend als een CMS. In de online Office-wereld daarentegen geeft ieder blauw onderstreept woord een verborgen script mee aan het CMS. Als resultaat verschijnt het volgende woord pas op een nieuwe regel.

Wil je dus toch blijven werken in Word omdat je daarmee vertrouwt bent, dan is de sneltoetsencombinatie Ctrl+Shift+V het enige wat je van de nachtmerrie kan verlossen. Bijkomend cadeautje is dat je de opmaak dan weer voor eigen rekening mag nemen in het CMS.

Vergeten hout vast te pakken

Mijn collega had het slimme idee om dan maar eens Google Documenten uit te proberen. “Aangezien Google de bedenker is van Chromebooks zou een eigen applicatie minder problemen moeten opleveren”, ging de redenering. Met hoge verwachtingen begon ik de volgende dag aan een nieuwsartikel. Ik vond redelijk snel waar ik de koppen kon invoegen en in het Google-document zag alles er pico bello uit: de koppen zaten goed en de linkjes kleurden blauw.

De tekst zette ik over naar het CMS om te weten of dat minder problemen veroorzaakte. Alles kopieerde feilloos en op het zicht leek alles in orde te zijn. Ik dacht nog ‘Had ik Google Documenten maar meteen gebruikt’. Op hout had ik die gedachtegang duidelijk niet afgeklopt en mijn blijdschap werd onmiddellijk in de grond geboord bij het publiceren. Grote zwarten gaten gaapten naar mij op de plek waar ooit mijn tussentitel had gestaan.

De opmaak kopieerde feilloos uit Google Documenten
De tussentitel ‘Veel digitale toegangswegen’ kon zijn weg naar het gepubliceerde artikel niet vinden

Eeuwig zonde, of toch in mijn job. Iedere workflow is natuurlijk anders en uniek. De webversie van Word vormt zeker een goede en betrouwbare werkruimte. Hou er alleen rekening mee dat internettoegang noodzakelijk is om toegang te krijgen tot de webversie. Voor gebruikers waar een degelijke internetverbinding minder vanzelfsprekend is of gewoon Microsoft willen dwarsbomen nu Chromebooks de desktopapplicaties niet meer mogen gebruiken, is Google Documenten dan weer aan te raden.  

Google-applicaties

Na Google Documenten tot de test te hebben gebracht, werd het tijd ook eens andere Google-applicaties een kans te geven. Voor online vergaderen heeft Google het communicatieplatform Google Meet tot leven geroepen. Teams staat in de lijst van mogelijke communicatieplatformen die werken op een Chromebook wel vermeld, naast Slack en Zoom, maar voor de uitleg houdt Google het zo kort en bondig mogelijk. “Een simpele link naar de tekst van een Microsoft-medewerker moet wel volstaan”, zal de Google-medewerker hebben gedacht.

lees ook

Hoe pas je je achtergrond aan in Google Meet?

Google Meet zelf werkt prima voor videovergaderingen. In organisaties waar enkele hardhorende werknemers regelmatig deelnemen aan onlinevergaderingen, is de ondertitelingsfunctie ideaal. Het is alleen jammer dat de ondertiteling enkel in het Engels werkt, aangezien het platform zich daar had kunnen onderscheiden van de concurrent.

Tot slot stuitte ik op Chrome Canvas, een alternatief voor Paint, dat op Chromebooks standaard is geïnstalleerd. Het programma is grappig, maar tekenen uit de losse pols op een computerscherm is niet het meest eenvoudige. Daarnaast mist de applicatie wel enkele praktische zaken zoals de mogelijkheid om tekst, afbeeldingen en vormen in te voegen.

Beheergemak

Waar je als werknemers minder naar omkijkt, maar wat wel doorslaggevend kan zijn in de aanschaf van Chromebooks door een bedrijf is het apparaatbeheer. Dat verloopt via een cloudgebaseerde Beheerdersconsole.

Google geeft zelf aan dat het Chrome Enterprise-pakket enkel noodzakelijk is in heel grote organisaties. Beslis je echter om Chrome Enterprise-apparaten in huis te halen, dan krijg je Chrome Enterprise Upgrade erbij als cadeau.

Daarna is het alleen een kwestie van de apparaten in te schrijven in de Google Beheerdersconsole. Volgens Google is er daarna heel wat mogelijk: “Via de Beheerdersconsole kun je meer dan honderd beleidsregels en instellingen afdwingen die worden toegepast wanneer mensen je beheerde apparaten gebruiken. Je kunt wifi- en proxy-instellingen maken, apps en extensies vooraf installeren, de toegang beperken tot geautoriseerde gebruikers en meer.”

Terug naar school

Chromebooks zouden in principe prima kunnen functioneren in bedrijfsomgevingen die Microsoft-toestellen verbannen. In dat geval kan iedere werknemer overstappen naar het Google-ecosysteem. De bereidheid daarentegen om Office volledig vaarwel te zeggen is misschien alleen ver te zoeken. Daarom blijft de lesomgeving naar onze mening toch de beste omgeving voor het Google-toestel.

In het begin zal het voor iedere gebruiker even wennen zijn aan het nieuwe besturingssysteem. Het gevoel dat je aan het typen bent op een qwerty-toetsenbord terwijl je een azerty gewend bent, neemt vanzelf af. Na korte tijd heb je de belangrijkste zaken al door.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.