Chrome OS wordt 10 jaar en krijgt nieuwe functies en facelift

google chrome os chromebook

Volgens Google viert de Chromebook vandaag zijn tiende verjaardag. Daarom lanceert de zoekgigant Chrome OS versie 89 met tal van nieuwe functies en nieuwe design-elementen.

Je kan voortaan beter gegevens delen tussen Chrome OS en Android. De volledige wifilijst met op je telefoon worden met één hoofdwachtwoord gedeeld met andere Google OS-toestellen. Nearby Share, het Airdrop-alternatief van Google, wordt de komende maanden uitgerold naar Chrome OS.

Er zit in Chrome OS versie 89 een Phone Hub verwerkt waar je een Android-telefoon aan kan koppelen om vanop afstand te bedienen. Het paneel toont status-elementen zoals de batterij, signaalsterkte en snelkoppelingen voor wifi hotspot, mute en het lokaliseren van je telefoon. De twee meest recente Chrome-tabbladen op je Android-toestel worden ook getoond en je kan antwoorden op sms-berichten.

Chrome OS versie 89

Verder introduceert Chrome OS versie 89 een schermopnametool in het snelmenu om precieze screenshots te nemen en schermopnames. Mediabediening zit voortaan in het snelmenu zodat je direct media kan pauzeren of afspelen vanuit de internetbrowser of Android-applicatie.

De nieuwe versie bevat ook een vernieuwd klembord dat de laatste vijf items onthoudt dat je hebt gekopieerd. Via de sneltoets Vergrootglas + V kan je de inhoud van het klembord bekijken met de vijf recentste items.

Bureaus krijgt ook een upgrade om je werkruimte beter te beheren. Wanneer je nu je Chromebook herstart, worden alle voorgaande vensters opnieuw hersteld in de bijhorende virtuele bureaubladen.

lees ook

Google trekt Chrome los van Chrome OS, wat belangrijk is

Tot slot krijgen de icoontjes van de ingebouwde apps een nieuwe look wat het duidelijker moet maken voor gebruikers om standaardapps terug te vinden zoals bijvoorbeeld Chrome Canvas. Wie dat wenst, kan ook het vergrendelscherm voortaan personaliseren als een soort fotokader en koppelen met Google Foto’s. De volledige lijst met nieuwe functies kan je hier terugvinden.

De steile opmars van Chrome OS heeft macOS begin dit jaar naar de derde plaats geduwd. Het is nu ’s werelds tweede populairste besturingssysteem, achter Windows 10. Vorig jaar was ook een recordjaar voor Chromebooks met 30 miljoen verkochte toestellen. Dat is een verdubbeling vergeleken met 2019.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home