Hybride werken, thuiswerk, elke dag op kantoor: wat brengt de toekomst? HP Benelux-baas Koen Van Beneden geeft zijn visie over de toekomst van werk.
We spreken af in Living Tomorrow waar HP een belangrijke partner is van het vernieuwde project. We krijgen tijdens een rondleiding allerlei technologische hoogstandjes te zien die potentieel in 2030 realiteit kunnen worden. In de marge van die wandeling door de toekomst maken we tijd met Koen Van Beneden, Managing Director HP Benelux, om te bekijken hoe de werkplek tegen 2030 zal veranderen.
Hij overloopt met ons vijf elementen die volgens hem heel belangrijk worden voor organisaties om de komende jaren succes te oogsten.
Werken met iedereen, jong en oud
Europa heeft vandaag een andere demografie wat betreft werkende mensen vergeleken met de rest van de wereld. Waar wereldwijd de hoeveelheid twintigers en dertigers aan het werk groter is dan vijftigers en zestigers, is dat in Europa net andersom.
De babyboomers gaan stilaan met pensioen, maar Gen X (45-59 jaar) is nog massaal aan het werk en vormt een grotere groep dan Gen Y (30-44 jaar) en Gen Z (15-29 jaar). De aanwas is er wel, maar Gen X blijft dominant op de werkvloer.
“Dat is een belangrijk verschil omdat Gen X niet opgegroeid is met computers en andere digitale technologie. Gen Y meestal wel, terwijl Gen Z als digital natives de werkplek op een andere manier binnen stappen. Dat gaat zijn impact hebben tegen 2030 wanneer Gen Z helemaal present tekent.”
Hij legt de nadruk op een goede synergie tussen physical en digital natives. Inclusie wordt cruciaal om een organisatie in goede banen te leiden.
Bedrijfscultuur zal veranderen
In een Europees onderzoek van Gallup blijkt dat vandaag amper 13 procent van de werknemers geëngageerd is op zijn of haar werk. 72 procent blijft wel bij het bedrijf maar is matig gemotiveerd, ook wel quiet quitting genoemd.
“Als organisatie moet je een competitief voordeel halen uit je bedrijfscultuur. Je moet ervoor zorgen dat werknemers kunnen openbloeien. De Employee Experience (EX) was voor covid maar voor de helft van de werkgevers belangrijk. Vandaag is 92 procent van de bedrijven er actief mee bezig”, zegt Van Beneden krachtig. “Veel organisaties zullen een culturele shift moeten doorvoeren om deze uitdaging aan te gaan.”
De opkomst van AI
Moeten we nog wel over de opkomst spreken? AI is al overal rondom ons, vandaag prominenter dan ooit sinds de publieke beschikbaarheid van ChatGPT. “Pas op, artificiële intelligentie kan vandaag nog geen mens vervangen omdat er nog te veel fouten worden gemaakt, maar we staan nog maar aan het begin van de revolutie.”
Van Beneden wijst ook naar de talrijke AI-applicaties die er nu al zijn en in de toekomst nog zullen uitbreiden. “ChatGPT kennen we allemaal, maar met Microsoft 365 Copilot zullen we binnenkort binnen een hele reeks van applicaties de kracht van AI kunnen inschakelen om ons werk te vereenvoudigen. Ook eigen tools zoals HP Wolf Security op onze laptops en HP ProActive Insights, dat vooraf defecten kan voorspellen, worden elke dag slimmer en beter.”
Hij is ervan overtuigd dat jobs zullen veranderen door de steile opkomst van AI. Het is nu aan elke organisatie om deze technologie te omarmen. Het start met wat te spelen om te zien wat er kan. Wie niet op de trein springt, zal het moeilijk krijgen.
Mentale en fysieke gezondheid
Sinds covid en de opkomst van thuiswerk is de lijn tussen werk en privé nog dunner geworden. Nochtans blijft het belangrijk om een juiste balans te behouden. Van Beneden ziet dat de Gen Z-generatie daar vandaag al in leidt.
“Ik voel nu al binnen organisaties dat deze generatie hen een spiegel voorhoudt. Werken van negen tot vijf hoeft niet meer in elke situatie. Laat werknemers zelf kiezen hoe ze hun dag willen indelen. Iedereen heeft andere omstandigheden nodig om open te bloeien.”
In zijn presentatie toont hij een aantal zorgwekkende cijfers uit een rapport van Securex. Zo heeft 25 procent van de Belgische werknemers vandaag fysieke klachten door een te hoog stressniveau. 10 procent van alle werknemers heeft een burnout of zit in een hoge risicozone.
Een kenniswerker in België wordt gemiddeld iedere twaalf minuten gestoord. Dat is een probleem, want wisselen tussen activiteiten maakt ons 40 procent minder productief. “Luister daarom naar de nieuwe generatie die start”, zegt Van Beneden.
Hybride werken
Heel wat organisaties worstelen sinds covid met de terugkeer naar kantoor. Moet je een aantal dagen in de week verplichten? Elke dag terug op kantoor? Het kantoor volledig verbannen? “De reden om naar kantoor te komen, is veranderd”, zegt Van Beneden. “What’s in it for me? Die vraag wil een werknemer vandaag beantwoord zien.”
Hij ziet vandaag drie belangrijke ruimtes om de toekomst van de werkplek te kaderen. Enerzijds is er het kantoor dat niet dient om enkel je werk te doen, maar om een echte community te bouwen. “Het moet een heel fijne plaats zijn om te werken, anders krijg je werknemers niet gemotiveerd om af en toe of regelmatig terug te keren.”
Onderweg werken op de trein, in een coworkingruimte of op café, vereist goede hardware waar je alles mee kan doen wat je wil, zonder dat er continu een stopcontact in de buurt nodig is. Thuis maak je idealiter een aparte ruimte vrij voor je thuiskantoor of maak je plaats in een gezamenlijke ruimte zonder dat het invasief is.
Productief zijn kan je overal, daarvoor moet je niet naar kantoor komen. Co-creatie, connecties, huddles, natuurlijke virtuele meetings, omgeving, relax-ruimtes, al deze elementen spelen een rol om te kijken of en hoe veel je op kantoor wil zijn.
Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met HP. Voor meer informatie over hun oplossingen, kan je hier terecht.