Secure SD-WAN maakt digitale innovatie mogelijk met aandacht voor beveiliging

Zie je SD-WAN nog steeds alleen maar als een vervanging van je branche WAN-oplossing? Dan heb je mijns inziens nog niet goed genoeg gekeken. Natuurlijk hebben organisaties een flexibele en betrouwbare oplossing nodig om gegevens, applicaties en workflows tussen haar vestigingen en de cloud te verplaatsen. Traditionele Multiprotocol Label Switching (MPLS)-verbindingen voor backhauling van verkeer via het bedrijfsnetwerk, voldoen nu niet langer aan de veranderende bedrijfsbehoeften. Het is dan ook niet verwonderlijk dat IDC verwacht dat 80 procent van de ondernemingen tegen het einde van 2021 een SD-WAN-strategie zal hebben gedefinieerd.

Via de transformatie van WAN-architecturen naar SD-WAN, krijgen organisaties toegang tot functies als geoptimaliseerde applicatielevering en versnelde cloud on-ramp om bedrijfskritische applicaties aan de WAN Edge te leveren, zelfs voor applicaties die veel bandbreedte vereisen. Dat lukt bovendien allemaal met een directe ROI-opbrengst. Alleen maar voordelen dus? Niet helemaal. Het ontbreekt de meeste SD-WAN-oplossingen namelijk aan één cruciale component: geïntegreerde beveiliging. Om dit op te vangen moeten bedrijven hun eigen beveiligingslaag bouwen, implementeren en beheren, waardoor SD-WAN-implementaties omslachtig, duur en veel minder wendbaar zijn.

Secure SD-WAN en security-driven networking

Een Secure SD-WAN-oplossing gaat deze uitdaging aan door alle netwerk- en connectiviteitskenmerken van de meest geavanceerde SD-WAN-oplossingen te bieden, maar met een cruciale onderscheidende factor. Want het bevat ook geïntegreerde beveiligingsfuncties en een gecentraliseerd beheer, zodat het naadloos kan worden opgenomen in het grotere beveiligingsraamwerk van ondernemingen.

Zo’n oplossing is nog beter als ze deel uitmaakt van een security-driven networking framework, een strategie waarbij netwerk- en beveiligingsfuncties nauw met elkaar verweven zijn om de configuratie en de orkestratie te vereenvoudigen. Die aanpak zorgt ervoor dat omgevingen altijd volledige bescherming hebben, ongeacht hoe dynamisch of wijdverspreid ze zijn.

Flexibel beveiligingsplatform

Bij de combinatie van Secure SD-WAN en een security-driven networking framework met een flexibel beveiligingsplatform, is de totaaloplossing geschikt voor een brede waaier aan verschillende locaties. Zo kan een virtuele Secure SD-WAN-oplossing bijvoorbeeld worden ingezet in meerdere publieke of private cloudomgevingen om dynamische, veilige verbindingen tussen clouds te verzekeren.

Een virtuele Secure SD-WAN-oplossing kan worden ingezet in meerdere publieke of private cloudomgevingen om dynamische, veilige verbindingen tussen clouds te verzekeren.

Filip Savat, Country Manager Belux bij Fortinet

De combinatie van fysieke en virtuele oplossingen creëert op zijn beurt on-demand verbindingen tussen multi-cloud en bedrijfsdatacenters. Tot slot breidt een desktopoplossing aangedreven door aangepaste processors de performantie, flexibiliteit en veiligheid van Secure SD-WAN uit naar externe thuiskantooromgevingen. Zo is Secure SD-WAN klaar voor een toekomst waarin thuiswerken een blijvende trend is.

Door Secure SD-WAN te integreren in een uitgebreide beveiligingsstructuur kunnen zaken als beveiligingsprotocollen en -beleid, bandbreedtebeheer en geavanceerde routeringsfuncties consistent worden geïmplementeerd. De visibiliteit neemt toe en het beheer en de orkestratie worden gecentraliseerd, wat zorgt voor vereenvoudiging van het beheer en de beveiliging van uiteenlopende omgevingen.

Use case: WAN en datacenter

Een Europese touroperator wilde een meer beheersbare en veilige oplossing voor zijn datacenter en WAN-connectiviteit. Secure SD-Branch leverde een complete LAN/WAN-oplossing voor de 90 winkels en reiscentra van het bedrijf in verschillende landen. Bovendien was de touroperator, naast het beveiligen van zijn fysieke locaties, ook in staat om zijn Secure SD-WAN-oplossingen te koppelen aan web application firewalls (WAF’s) en application delivery controllers om zijn aanwezigheid op het web te beveiligen en te optimaliseren. Op die manier garandeert de aanpak de beschikbaarheid en schaalbaarheid.

Door gebruik te maken van een geïntegreerde Security Fabric kon de touroperator ook de algehele complexiteit verminderen en het netwerkbeheer vereenvoudigen. Tegelijk kreeg de reisorganisatie meer inzicht en controle kreeg over de beveiligingsoplossingen die in het datacenter en in de hele onderneming worden ingezet. De Secure SD-WAN stelde de touroperator dus niet alleen in staat om zijn WAN-oplossing te verbeteren, maar ook meer flexibele en innovatieve omgevingen te implementeren, waardoor zijn productiviteit toenam en het effectiever kan concurreren.

Secure SD-WAN maakt digitale innovatie over vele randen mogelijk

Met Secure SD-WAN kunnen organisaties hun volledige netwerkinfrastructuur beschermen tegen cyberbedreigingen, van het datacenter tot externe filialen en in hun cloudomgeving. Dit steeds zonder dat het ten koste gaat van de snelheid of performantie.

Met Secure SD-WAN kunnen organisaties hun volledige netwerkinfrastructuur beschermen tegen cyberbedreigingen.

Filip Savat, Country Manager Belux bij Fortinet

Die aanpak stelt hen in staat om veilig en op de snelheid van de business te werken. Door een beroep te doen op Secure SD-WAN, security-driven networking en een uitgebreide beveiligingsstructuur ter bescherming van hun WAN-, cloud- en datacenterranden – waar beveiliging en netwerken als één enkele oplossing functioneren – kunnen organisaties beter voorbereid zijn op de beveiligingsuitdagingen die digitale innovatie met zich meebrengt en tegelijkertijd betrouwbare en zelfherstellende netwerken inschakelen.


Dit is een ingezonden bijdrage van Filip Savat, Country Manager Belux bij Fortinet. Via deze link vind je meer informatie over de Secure SD-WAN-oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.