Niemand betaalt graag voor dingen die ze niet gebruiken. En al zeker niet in tijden van economische onzekerheid, inflatie en stijgende energieprijzen. Ook IT-managers zijn op zoek naar manieren om kosten te besparen en daarvoor richten ze het vizier voornamelijk op elementen die vandaag alleen maar geld kosten. Een as-a-service model voor on-prem IT-infrastructuur biedt de oplossing.
We zijn allemaal wel eens gevallen voor een sterk verkooppraatje dat ons adviseerde om een grotere of duurdere versie van een product te kopen. Om dan te moeten vaststellen dat we slechts een fractie van de oplossing nodig hebben en ondertussen wel voor de rest blijven betalen. Of we hebben voor een abonnement gekozen dat onafgebroken blijft lopen, of we er nu gebruik van maken of niet.
In IT zijn beide problemen heel herkenbaar. Alle IT-managers hebben wel een beetje last van FOMO. Nu het succes van een organisatie steeds meer samenhangt met IT, zijn ze bang om te weinig capaciteit te voorzien waardoor het bedrijf niet optimaal kan functioneren en groeien. Zeker de klanten mogen geen hinder ondervinden en applicaties moeten altijd toegankelijk zijn.
Op zoek naar flexibiliteit
IT neemt bijgevolg het zekere voor het onzekere door meer opslag- en servercapaciteit te voorzien dan werkelijk nodig is. Uiteindelijk lijkt dat de meest goedkope oplossing als je bedenkt hoe hoog de kosten van downtime kunnen oplopen. Geen wonder dat flexibiliteit vandaag het belangrijkste woordje in het bedrijfswoordenboek is en dat voortdurend gezocht wordt naar oplossingen die het bedrijf wendbaarder maken. Maar waar IT-managers de term haast automatisch met cloud associëren, zijn ze zich er nog niet altijd van bewust dat ook on-prem IT-infrastructuur de nodige flexibiliteit kan bieden.
Ook Belgische bedrijven kozen de voorbije jaren voor het gekende cloudmodel dat hen in staat stelt te betalen voor wat ze gebruiken. Toch kan niet alles in de cloud worden geplaatst en blijft het belangrijk om ook on-premises infrastructuur te voorzien. Zeker in het kader van compliance voor gevoelige data, maar ook om de kosten voor de cloud te beperken. Daarom biedt een op consumptie gebaseerd, cloud-achtig model voor IT-infrastructuur (as-a-service) een unieke kans om op een slimme manier met de combinatie van on-prem datacenters en cloud om te gaan. Gartner voorspelt dan ook dat meer dan 75% van de nieuwe bedrijfsopslag onder een consumptiemodel zal worden geplaatst.
Kostenbesparend en duurzaam
Infrastructuur-as-a-service biedt niet alleen mogelijkheden om kosten te besparen, het is tevens het perfecte antwoord voor heel wat andere uitdagingen waar moderne bedrijven mee te maken krijgen. Zo ontsnapt ook de IT-wereld niet aan het grondstoffentekort dat de wachttijd voor componenten serieus doet oplopen. Aangezien je infrastructuur er dankzij een as-a-servicemodel al staat, moet je nooit maandenlang wachten op extra opslag of compute power. Ondertussen stijgen de prijzen en variëren tarieven vaak van dag tot dag. Ook daar heb je minder last van wanneer je infrastructuur voor een afgesproken kostprijs voorzien is.
Behalve een tekort aan materiaal moeten we ook vrezen voor een schaarste aan energie. Terwijl elektriciteit vroeger zo goedkoop was dat niemand er wakker van lag, beginnen organisaties nauwgezetter te kijken naar het verbruik van hun on-premises infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan de server en het koelingssysteem. Infrastructuur-as-a-service biedt andermaal flexibiliteit om op een duurzamere manier te werken en de ecologische voetafdruk van het datacenter te verkleinen.
Meer doen met minder handen
Tot slot blijft ook op de arbeidsmarkt een nijpend tekort aan werkkrachten heersen en hebben bedrijven het nog steeds moeilijk om nieuwe IT-profielen te vinden. Als je infrastructuur in een consumptiemodel giet, kan je sneller schakelen en is het mogelijk om meer te doen met weinig mensen. IT hoeft zich immers minder zorgen te maken over de on-premises infrastructuur en kan zich toeleggen op applicaties en uitdagingen die een grotere meerwaarde voor het bedrijf creëren. Ook dat is op langere termijn een manier om efficiënter met kosten om te gaan.
Intussen beginnen meer en meer bedrijven de voordelen van as-a-service voor hun IT-infrastructuur te zien. Uit cijfers van Fujitsu blijkt dat 85% met een hybride cloudomgeving werkt, waarbij on-premises de dominante locatie is voor de opslag van data. Meer dan de helft maakt daarbij een agressieve shift naar een consumptiemodel.
Dankzij de flexibiliteit van een cloud-achtige oplossing voor datacenters, zijn onder- en overbevoorrading voorgoed verleden tijd en hoeven IT-managers geen last meer te hebben van FOMO. En is het niet langer nodig om te betalen voor het aankopen, installeren, onderhouden en upgraden van infrastructuur die je wellicht toch niet nodig hebt …
Dit is een ingezonden bijdrage van Roel Das, Channel Sales Director bij Fujitsu. Klik hier voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.