Edge Computing en 5G: de motor voor economisch herstel

Hoewel we in ons land nog steeds wachten op de officiële veiling van de 5G-licenties, maakte onder meer de pandemie duidelijk dat dergelijke innovatieve technologie onmisbaar is in de huidige samenleving. Want betere en snelle verbindingen blijken immers belangrijker dan ooit tevoren. Zeker in een post-coronatijdperk waar de winnende combinatie edge computing en 5G tot een sneller economisch herstel kan leiden.

2021 wordt een cruciaal jaar voor 5G. Niet alleen zijn de verschillende providers begonnen met (uitgebreidere) testen in bedrijfsomgevingen – denk maar aan de Haven van Antwerpen – maar ook de consument verbruikt steeds meer data met zijn mobiele toestellen. Kijk alleen al naar het groeiend aanbod streamingdiensten en -abonnementen – Netflix, Disney+, Streamz, om er maar een paar te noemen – waarbij snelheid en grote bandbreedte cruciaal zijn voor een kwalitatieve beleving. Maar ook bijvoorbeeld in het bedrijfsleven en onderwijssector nemen toepassingen met onder meer live videolessen een steeds prominentere plek in. Alles wat met edge computing te maken heeft, zal baat hebben bij 5G. Merk op dat u de toestellen die een werknemer bij telewerken gebruikt, in een netwerk eigenlijk ook als ‘edge’ kan beschouwen.

Meer dan een sneller netwerk

Toch wordt 5G gemakshalve nog vaak voorgesteld als een upgrade van onze bestaande 4G- en draadloze netwerken. We hebben daarbij soms de neiging om de omvang van de revolutie die op ons afkomt, zwaar te onderschatten. Met de komst van 5G zullen cloud en telecom immers als aparte technologieën nu samensmelten om een brede onderling geconnecteerde wereld te creëren. Dat zal enorme hoeveelheden data genereren, zeker met de exponentiële groei van slimme toestellen, slimme hubs, smart homes/cities en IoT-toepassingen.

Bij de ontwikkeling van Smart City-initiatieven staan edge computing-oplossingen bijvoorbeeld centraal. Of het nu gaat om de beveiliging van gebouwen, de automatisering van woningen of het beheer van stadsvoorzieningen: de vraag naar real-time verwerking met een erg lage latentie is prangend. Samen met de exponentiële toename van data- en netwerkverkeer, is dat de motor die de waarde van edge computing bepaalt. Volgens Markets and Markets zal deze marktwaarde van edge computing tegen 2025 met 34% groeien – van 3,6 miljard dollar in 2020 tot 15,7 miljard dollar in 2025.

Edge computing is niet nieuw. Die primeur was destijds voor de eerste faxservers. Het verschil met nu is dat er technologieën voorhanden zijn met hoge (draadloze) transmissiesnelheden. Vandaar de opwinding over 5G ook.

Met zijn hoge datadebiet en minuscule vertraging maakt 5G de weg vrij voor een brede waaier van innovatieve toepassingen. De klassieke ‘cloud’ is echter niet in staat om de realtimeverwerking te vervullen voor al die kritieke toepassingen. Edge computing is daar de missing link. Want met edge computing kunnen ondernemingen kleinere, meer draagbare gecontaineriseerde diensten met modulaire servers inzetten.

5G maakt de weg vrij voor een brede waaier van innovatieve toepassingen.

Arnaud Bacros, General Manager BeLux Dell Technologies

Dat verkleint de afstand tussen het punt waar de data verwerkt wordt en waar de data gebruikt wordt. Uiteraard binnen het netwerk. Met andere woorden: met edge verplaats je een deel van de rekenkracht naar de rand van het netwerk waardoor u kan inspelen op de nood aan tijdskritieke dataverwerking en maakt real-time, betrouwbare diensten mogelijk maakt. Dat kan in een bedrijfsomgeving, maar evengoed gaat het om het waarschuwen van de hulpdiensten als een zorgbehoevend familielid in zijn woning valt. Of denk aan allerlei sensoren en zelfs robots in de zorgsector om patiënten vanop afstand te begeleiden. Uiteindelijk zullen edge computing-mogelijkheden slagen waar ze het meest nodig zijn.

Edge computing en 5G als motor van economisch herstel

Edge computing – in combinatie met 5G – maakt niet alleen meer betrouwbare en mensgerichte toepassingen voor technologie mogelijk. Ik geloof, net als KPMG, dat 5G en edge computing-technologieën de sleutel zullen zijn tot het wereldwijde economische herstel eenmaal de COVID-19-pandemie achter ons ligt. Diegenen met edge computing-capaciteiten en een performant 5G-netwerk zullen in staat zijn om het meeste uit die opportuniteit en uit de enorme hoeveelheid data te halen. Die hoeveelheid data kunt u het best vergelijken met een grote eindeloze oceaan die binnenkort bezaaid zal zijn met tientallen miljarden geconnecteerde eilandjes: sensoren, mobiele terminals, ingebedde systemen, zowel industriële als persoonlijke.

Elke industrie – van de maakindustrie, de dienstensector, de gezondheidszorg tot de transportsector – kijkt reikhalzend uit naar de kracht van 5G. Door de digitale ruggengraat van de onderneming te versterken met edge computing-netwerken én 5G-netwerken, kunnen ze zich sneller aanpassen, productiever én innovatiever worden. Dat wordt cruciaal in het snelle herstel van onze economie. Laten we dus niet meer talmen met de 5G-licenties om ervoor te zorgen dat we de 5G-sneltrein, die in buurlanden al op toerental is, niet missen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home