Bankieren in de toekomst: 5 invloedrijke ontwikkelingen

Wanneer je als kind dacht aan de toekomst, zag je ongetwijfeld beelden voor je uit science fiction-films: vliegende auto’s, vriendschappen met buitenaardse wezens, en holografische assistenten die je helpen bij alledaagse taken. Dit laatste futuristische beeld is zelfs dichterbij dan je denkt. Door de snelle ontwikkeling van nieuwe, opkomende technologieën is er geen twijfel meer mogelijk: in het jaar 2035 zal de wereld er volledig anders uitzien. Wat betekent dit voor de financiële sector en bankieren zoals we dat vandaag de dag doen?  

1. Hyper-gepersonaliseerde diensten met kwantumcomputing   

Dankzij technologieën zoals kwantumcomputing en machine learning kunnen financiële diensten in real-time worden aangepast aan individuele behoeften. Met deze technologieën zijn banken en andere financiële dienstverleners in staat om diensten aan te bieden die persoonlijker zijn dan ooit. Denk aan het aanvragen van een lening met slechts één druk op de knop, zonder dat hier complexe en langdurige procedures aan voorafgaan. Of misschien gaat het wel een stapje verder: de chatbot bij de bank wordt vervangen door een hologram, die op basis van jouw koopgedrag real-time advies geeft over je financiële situatie.  

2. Veiliger en makkelijker bankieren dankzij AI  

Ook zal AI een grote rol spelen in de toekomst van bankieren. We zien steeds vaker dat chatbots worden ingezet bij de klantenservice van financiële organisaties of dat AI zelfs financiële processen automatiseert. Door gebruik te maken van kwantumtechnologie en generatieve AI biedt AI nóg meer mogelijkheden. Denk aan netwerken waarbij transacties snel en transparant worden afgehandeld dankzij slimme contracten. AI houdt continu de risico’s in de gaten en grijpt indien nodig snel in. Ook zijn er geavanceerde systemen die fraude opsporen met behulp van biometrische beveiliging en kwantumpatroonherkenning. Hierdoor zijn banken beter beschermd tegen allerlei vormen van fraude en kunnen klanten veiliger bankieren.   

3. Geldstromen veranderen 

De term cryptovaluta riep tien jaar geleden nog veel vragen op, maar is inmiddels een bekend begrip geworden. De verwachting is zelfs dat cryptovaluta de financiële wereld rigoureus gaat veranderen tegen 2035. Blockchain-netwerken veranderen de manier waarop we met financiële transacties omgaan. Traditionele tussenpersonen worden overbodig, waardoor mensen direct toegang krijgen tot crypto-activa en peer-to-peer transacties standaard worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door integraties van vooraanstaande financiële instellingen. 

Banken kunnen in 2035 klanten gereguleerde stablecoins aanbieden, die volledig worden gedekt door valuta en overheidsobligaties. Hierdoor kunnen klanten 24/7 wereldwijd direct geld overmaken, zonder extra kosten of vertragingen. Dit betekent dat klanten op reis direct valuta kunnen omwisselen of rekeningen in real-time kunnen splitsen over verschillende valuta’s. 

Daarnaast zullen banken ook cliënten toestaan om activa om te zetten naar tokens en te verhandelen, zoals onroerend goed, edelmetalen en intellectuele eigendommen. Dit verloopt erkende decentrale beurzen die verbonden zijn met het traditionele financiële systeem. Peer-to-peer leningen worden mogelijk via open leenplatforms, waarbij cryptovaluta als onderpand wordt gebruikt. De rentetarieven worden hierbij bepaald op basis van vraag en aanbod met behulp van algoritmes. 

4. Digitale ecosystemen integreren financiën 


Doordat digitale interacties, zoals het versturen van berichten en online shoppen, achter de schermen wordt bijgehouden door banken en financieel-technische bedrijven, wordt betalen in de toekomst nog gemakkelijker. Digitale interacties gaan in de toekomst naadloos samen met financiële functies die worden aangestuurd door banken en fintech-bedrijven. 

Een voorbeeld: stel dat je online boodschappen doet, maar net wat geld tekortkomt om je weekboodschappen te betalen. Met de hulp van je bank kun je direct een microlening aanvragen en goedkeuring krijgen om je aankoop meteen te kunnen betalen. 

5. Biometrie maakt bankieren onzichtbaar 

Biometrische authenticatie, zoals vingerafdrukken, gezichtsherkenning en irisscans, is tegen 2035 de standaard. Dit betekent het einde van onoverzichtelijke documenten met wachtwoorden en post-its met pincodes. Jouw biologische identiteit is ‘de sleutel’. Dit zorgt alleen niet voor meer betaalgemak, maar maakt bankieren ook een stuk veiliger. Wie weet kun je straks wel op basis van jouw unieke stem direct toegang krijgen tot je account, door simpelweg tegen je smartphone of laptop te praten. Of misschien reken je straks je boodschappen af door slechts een blik te werpen op het betaalscherm.  

De weg naar 2035 

Het is duidelijk dat technologie een steeds grotere rol zal spelen in de financiële wereld. Het succes van deze toepassingen valt of staat echter met hoe banken en financiële instellingen omgaan met deze technologie. Bedrijven die nu geen actie ondernemen, lopen het risico ingehaald te worden door de (snellere) fintechs. En organisaties die juist wel durven te investeren in nieuwe technologieën zullen hier in de toekomst alleen maar profijt van hebben.


Dit is ingezonden bijdrage van John Da Gama-Rose, Head of Banking & Financial Services voor Global Growth Markets bij Cognizant

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home